8. březen není jen Mezinárodní den žen, ale i Světový den ledvin. Pečujte o své ledviny. Vrátí vám to

2. březen 2017

Radioporadna: MUDr. Petr Gorun - vedoucí lékař dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Ústí nad Orlicí - Světový den ledvin. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Onemocnění ledvin jsou záludná. Na problém nemocné často upozorní až to, když selžou. Řešením bývá dialýza nebo transplantace.

Podle statistik má totiž potíže s ledvinami asi desetina Čechů. U ledvin je nebezpečné, že nebolí, i když jsou vážně poškozené. Proto lékaři doporučují prevenci nepodceňovat.

Hlavní příčinou chorob ledvin jsou v současnosti civilizační neduhy. Hlavně obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka

Lidé by tedy měli chodit pravidelně na kontroly. V případě bezbolestného a tichého onemocnění ledvin je právě prevence nejdůležitější.

Ledviny jsou párový orgán sloužící k filtraci krve. Nacházejí se symetricky podél páteře. Mají hnědou barvu a fazolovitý tvar. Z organismu odstraňují škodlivé látky a odvádějí je v podobě moči do močového měchýře. V případě ledvinové nedostatečnosti je pacient odkázán na umělé čištění krve, dialýzu. Ta musí být prováděna několikrát týdně a výrazně tak zasahuje do pacientova života. Jakmile se tedy najde vhodný dárce, podstupuje pacient transplantaci.

Začínající fáze onemocnění ledvin se mohou projevovat pouze některými příznaky, které nebolí. Zvýšený krevní tlak je klasickým příkladem. Cukrovka také nebolí, ale jsou zvýšeny hodnoty cukru, které vedou k rizikům.

Aby předešli onemocnění ledvin, měli by se lidé snažit zdravě žít, ale třeba také dost pít

Ne všichni pijí dostatečně, každý by měl vypít tak 1,5 až 2 litry tekutin denně, což se považuje za jednu z prevencí chorob ledvin.

Dialýza

Světový den ledvin se řadí mezi jeden z mnoha dnů věnovaných lidským orgánům které máme. Vyhlášen byl Mezinárodní federací pro nemoci ledvin společně s Mezinárodní nefrologickou společností.

Cílem tohoto dne, je zvýšit povědomí o nemocech ledvin, transplantaci a s tím související dárcovství orgánů.

Typické akce pořádané zdravotními ústavy v tento den, jsou zaměřeny na vyšetření ledvin, které si může nechat udělat každý z nás.

Zjistíte, zda netrpíte nějakým onemocněním a popřípadě se poradit s odborníky jak těmto nemocem předcházet či jak dále postupovat v prevenci i léčbě.

A trocha statistiky, na transplantaci ledviny se v ČR čeká v průměru 1,5 roku.

Spustit audio