Tagliatelle s omáčkou z hlívy ústřičné. Netradiční spojení různých druhů ingrediencí, chutí, i barev

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si dnes udělat tagliatelle s omáčkou z hlívy ústřičné. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • tagliatelle
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • česnek
  • řapíkatý celer - 4 řapíky
  • rajčata krájená v pechovce - 400 g
  • olivový olej
  • 30 g rajského protlaku
  • 150 g parmazánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • mletá sladká paprika
  • sůl

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes tagliatelle s omáčkou z hlívy ústřičné. Tagliatelle jsou dlouhé, ploché těstoviny, které pocházejí z italského regionu Emilia-Romagna. Jsou podobné fettuccine, ale obvykle jsou o něco širší. Tagliatelle se často podávají s hustými masovými nebo zeleninovými omáčkami, ale hodí se i k pestu nebo jiným omáčkám.

Postup:
Tagliatelle uvaříme podle návodu.
Oloupanou, najemno nakrájenou cibuli a česnek orestujte v pánvi na rozpáleném oleji. Přidejte očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a pokračujte v restování. Poté přidejte na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou, rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, snítku rozmarýnu a tymiánu, papriku, sůl a špetku pepře. Na mírném plameni duste dokud hlíva nezměkne.
Tagliatelle rozdělte do talířů, přelijte omáčkou a posypte nastrouhaným parmazánem a lístky tymiánu.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.