Svátky růží na opočenském zámku nabízí interiéry zdobené živými květy. Letos jsou tématem pohádky

6. červenec 2022 08:00

Opočenským zámkem se v těchto dnech nese vůně více než šesti stovek růží. A nejen to, v interiérech jsou v unikátních vazbách naaranžované další druhy pestrobarevných květin. Svátky růží se v Opočně na Rychnovsku konají už po třinácté, tentokrát jsou zaměřené na pohádky. A taková prohlídka baví děti i dospělé. 

Hned u vchodu jsem dostala do ruky takzvané pracovní listy. Kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek drží v rukou dvě varianty s nápisem Svátky růži 2022.

Čtěte také

A jsou tam také otázky. „Lidé si expozici v interiérech opočenského zámku v prvním patře procházejí sami. Máme vyzdobeno 13 místností a v každé z nich je zpodobněna jedna pohádka. Návštěvníci hádají o jakou pohádku se jedná, kde se například natáčela, jaké jsou její hlavní postavy a tak dále.“

Lucie Hvězdová má s růžemi společného daleko víc než tyto pracovní listy. Ona všechna aranžmá vymýšlela a dávala dohromady. „Řeknu vám to takto. Napoprvé se mi ten nápad nelíbil. Protože vytvořit pohádku z květin není jen tak. Většinou se vytvářejí květinové vazby.

Svátky růží se v Opočně na Rychnovsku konají už po třinácté, tentokrát jsou zaměřené na pohádky

„Ale pamatuji si, že jsem jednou plela růže a u toho jsem začala dostávat nápady. Třeba Hrnečku vař, tu kaši by šlo k květin vyrobit.

Čtěte také

Tak se jdeme podívat přímo do expozice. „Je to opravdu třináct nejoblíbenějších pohádek. Každý zaměstnanec zámku musel říct svoji nejoblíbenější a ty jsme tady potom znázornili.

Kráčíme po červeném koberci a vcházíme do zámeckých interiérů. Přes koupelnu po nově vyznačené prohlídkové trase. „Tady už vidíme druhou pohádku. A určitě poznáte podle vlka ležícího v posteli, že se jedná o Červenou Karkulku.

Kolik růží bylo letos na výzdobu použito? „Letos je to 620 kusů růží. Protože ale máme hodně vypíchávané, tak jsme nejvíc používali trsové růže.

Čtěte také

Jeden z návštěvníků právě vyplňuje do svého pracovního listu názvy pohádek. Jak mu to jde? „Máme tady na to odborníka, vnučku. Přijeli jsme se podívat až od Mělníka.

A jak uchováváte ty růže? Tak zazněla otázka od jedné z potěšených návštěvnic? „Květiny jsou napíchány ve florexu, to je floristická hmota, která je napuštěna vodou. A některé i zaléváme pomocí injekční stříkačky. Protože vazby jsou tak nedostupné, že to musíme udělat takto.

Svátky růží v opočenském zámku na Rychnovsku pokračují ještě ve středu 6. července. Expozice s květinovou výzdobou budou přístupné do 17:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související