Růže pro Viléma. Vezmeme vás na prohlídku 10. ročníku svátků královny květin v opočenském zámku

5. červenec 2019

Letošní Svátky růží na opočenském zámku se jmenují Růže pro Viléma. Konají se už po desáté a také tentokrát představují pestrobarevné květiny z mnoha koutů světa. Během víkendu můžete ve všech přístupných prostorách obdivovat růže například z Kolumbie, Anglie, Francie, mnoho jich je ze sousedního Slovenska a pochopitelně i České republiky. 

Slavnosti má na starosti Štefánie Jiráková, která do zámku pozvala reportérku Janu Házovou.

Legendární rozárium v Častolovicích znovu rozkvetlo. Aneb růže pro zámeckou paní!

Legendární rozárium v zahradách častolovického zámku rozkvetlo

Více než 200 druhů pestrobarevných růží - to je skoro už legendární okrasa častolovického zámku. Každý rok vykvétají v jeho zahradách starobylé odrůdy právě začátkem června. Na ty, které už kvetou, se v doprovodu kastelána Zdeňka Bachmana zašla podívat reportérka Jana Házová. 

Zámek v Opočně je plný lidí, ale současně i plný růží. Jsme zvědaví, jestli to tady voní jinak. Vidíme žluté růže, ty voní nebo nikoliv?

„Žluté růže krásně voní, můžete si přičichnout. Nacházíme se v etnografickém sálu, protože ten je z poloviny afrického původu. Takže ona žlutá barva k Africe patří," usmívá se Štefánie Jiráková.

Postupujeme dál a zrovna se potkáváme s návštěvníky při prohlídce zámku.
„Teď jsme vešli do pracovny a tady nás upoutal obraz Žerotínský epitaf. Na něm je znázorněna vdova po Vilému Trčkovi, což byl stavitel opočenského zámku."

Svátky růží v Opočně - prohlídky zámku provoněné bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny - růže

Je tu s námi také zástupce kastelána Milan Junek. Proč letošní spojení jména Viléma Trčky s festivalem a svátkem růží v Opočně?
„Je to proto, že Vilém Trčka z Lípy, jedna z nejvýznamnějších osobností opočenské historie, navštívil v polovině 16. století Itálii a okouzlila ho tamní renesance. Po návratu do Čech se rozhodl přebudovat starý gotický hrad v Opočně v renesančním stylu. A my si letos připomínáme právě 450 let od roku, kdy byl zámek dostavěn."

Růže doslava obsadily celý zámek

Kde jsou například nějaké neobvyklé, něčím výjimečné odrůdy růží?

Správa opočenského zámku začala chystat historickou stavbu na novou sezonu. Co to obnáší?

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu. Do konce března musí nejen uklidit více než 100 zámeckých pokojů, ale mnohé z nich také vyzdobit. 

„V zámecké jídelně je vidět vazba z rudých růží, ty jsou doplněny drobnokvětými růžemi tross. A protože jsme v jídelně, aby aranžmá navozovalo atmosféru jídelny, tak je to celé doplněno melounem, vínem, rybízem. To jsou všechno plodiny, které se i v té renesanci vyskytovaly," říká Štefánie Jiráková.

Je tady tolik růží a aranžmá tak obrovská, že by se na vlastní stůl už zase příliš mnoho pokrmů ani nevešlo.

Kolik růží vůbec můžeme letos spatřit na opočenském zámku?
„Počítali jsme to, je jich zhruba 700. Plus doprovodné květiny, takže celkem to čítá asi 1 400 květů," dodává Štefánie Jiráková.

Svátky růží v Opočně - prohlídky zámku provoněné bohatými historickými vazbami ze stovek květin, zejména jejich královny - růže

Kdo by chtěl navštívit letošní Svátky růží v Opočně, tak může během celého víkendu. Poslední prohlídka začíná v neděli v 16:45 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.