Strašák jménem vysvědčení. Važme svá hodnocení. Děti nejvíc potřebují vnímat naši lásku

29. červen 2018

Psycholožka  PhDr. Jolana Moravcová v naší radioporadně. Téma: strašák jménem „vysvědčení“. 

Školní vysvědčení je potvrzení o výsledcích vzdělávání ve škole, které se vydává žákům základních a středních škol dvakrát do roka, zpravidla poslední lednový pracovní den (tzv. pololetní vysvědčení) a poslední červnový pracovní den. Podle školského zákona se výsledky v jednotlivých předmětech hodnotí slovně nebo klasifikačním stupněm (hovorově známkou).

02089054.jpeg

Historie vysvědčení na našem území sahá do roku 1774, kdy byl zaveden Všeobecný školní řád císařovnou Marií Terezií. Kvůli povinné školní docházce bylo také potřeba zavést systém hodnocení prospěchu žáků. Vysvědčení se nevydávalo ve formě, jakou známe dnes. Udělovalo se až na konci školní docházky ve 14 letech.

Klasifikace ve světě je různá

Stejný způsob klasifikace jako Česko a Slovensko užívá také Rakousko.

Petr Voldán: Raději těšení, než strašení

Prázdniny jsou krásné období (ilustrační foto)

Prázdniny - to slovo říká všechno a tento školáky toužebně očekávaný čas nastává právě dnes. Pravda, může ho trochu znepříjemnit vysvědčení, ale nejen to. Jak alespoň soudí autor dnešní glosy Petr Voldán. A ten se přimlouvá už titulkem - "Raději těšení, než strašení".

Pětistupňovou klasifikaci s obráceným pořadím známek (5 = výborný) užívá Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Bosna, Srbsko, Makedonie, Turecko, Rusko, Portugalsko, Estonsko, na odborných školách také Finsko.

Čtyřstupňovou klasifikaci, kde nejlepší známkou je 5 se užívá na vysokých školách v Polsku.

Šestistupňovou klasifikaci, kde nejlepší známkou je 1, užívalo Německo.

Obrácenou šestistupňovou klasifikaci (nejlepší známka je 6) užívá Bulharsko, Polsko a Švýcarsko.

PhDr. Jolana Moravcová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Desetistupňovou klasifikaci, kde nejlepší známka je 10, užívá Belgie, Brazílie, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Mexiko, Nizozemsko, Rumunsko, Řecko, Španělsko. V Belgii a ve Francii se někdy užívá i dvacetistupňová klasifikace (nejlepší známka je 20).

Ve Velké Británii, v Kanadě a v USA se nejčastěji klasifikuje písmeny, přičemž nejlepší známka je A (resp. A*, A+), nejhorší D (případně i E, F, G, U).

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související