Petr Voldán: Raději těšení, než strašení

Prázdniny - to slovo říká všechno a tento školáky toužebně očekávaný čas nastává právě dnes. Pravda, může ho trochu znepříjemnit vysvědčení, ale nejen to. Jak alespoň soudí autor dnešní glosy Petr Voldán. A ten se přimlouvá už titulkem - "Raději těšení, než strašení".

Začíná: Určitě jste to měli taky tak...Určitě jste to měli taky tak - s každým dnem, zbývajícím do konce školního roku narůstal zvláštní pocit natěšenosti na dva měsíce prázdnin. Když už ty dva roky jsou stále jen na papíře s podpisem Jules Verne a asi na věky tak nedostižným snem... A bylo kolem vždycky dost lidí, školákům prima prázdniny přejících. Třeba i proto, že přišel i hlavní čas letních dovolených.

Tak nějak mi to ale v poslední době kolem konce školního roku připadá jiné. Nezdá se vám také, že místo těšení je všude víc všelijakého strašení? A řešení nejrůznějších hrozeb. Počasí nebude hned od začátku prázdnin nic moc, ochladí se, upozorňují školáky média. Jako kdyby varovala - moc se netěšte na koupání a podobné kratochvíle. Jo a může pak být i extrémně suché léto.

Prázdniny jsou krásné období (ilustrační foto)

Rodičům zase poškádlíme nervíčky už pár dní trvajícím upozorňováním na mnoha kilometrové zácpy na přístupových dálnicích ke všem dostupným mořím. A v Řecku třeba navíc vládne zima. To aby si snad školáci s vidinou cesty na rodinnou dovolenou k mořským vlnám moc nevyskakovali na spolužáky, jejichž rodiče sázejí na dovolenou domácí. Těm pro změnu - kromě počasí, včetně přívalových dešťů - hrozí rybníky a nádrže s vodou nevhodnou pro koupání. A pochopitelně i neprůjezdná republika kvůli opravám.

Aktuálně vychází také statistika dětských úrazů v době prázdnin. Ještě, že si asi školáci nevšimnou informací typu "špatná zpráva před prázdninami, koruna oslabuje". To by je už asi úplně od těšení odradilo. Naštěstí jsou tu dobří lidé, kteří příjemný úvod prázdnin dětem přejí a přibývá nabídek zmrzlin a pohárů za vysvědčení zdarma, množí se nabídky na slevy do aquaparků nebo na knihy. Určitě je lepší naladit školáky na těšení než je na prahu prázdnin strašit.

Prázdniny jsou krásné období (ilustrační foto)

Takže - prima dva měsíce, vy všichni školou povinní, ať už to vysvědčení dnes dopadne jakkoli. Klidný pátek, celý víkend i prázdniny.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.