Stávka dnes omezí provoz většiny kol v Česku. Týká se to samozřejmě i Hradce Králové a celého kraje

27. listopad 2023 08:33

Zhruba 70 procent škol v Česku se dnes připojuje k jednodenní výstražné stávce. Protestují kvůli nedostatku peněz ve školství a dalším krokům vlády. Některé školy omezují provoz jen částečně, jiné jsou úplně zavřené. Mezi těmi, které dnes neotevřou vůbec, je i 12 základních škol v Hradci Králové. 

Před jednou ze škol v Hradci Králové je naše reportérka Adéla Kavříková.
Já jsem teď před Základní a mateřskou školou Štefcova v hradeckých Malšovicích.

Čtěte také

Školku tady podle dat České školní inspekce navštěvuje 160 dětí, do základní školy jich chodí 760. I vzhledem k počtu zapojených pedagogů rozhodl ředitel školy Eduard Hlávka o tom, že se budova pro dnešek zcela uzavře.

Rodiče dětí o tomto kroku informoval e-mailem už minulé úterý. V provozu dnes není školní jídelna ani družina, obědy dětem odhlásili automaticky. Za způsobené komplikace se vedení školy rodičům omluvilo. Podle Eduarda Hlávky ale většina z nich reagovala pozitivně a až na pár výjimek školu v jejím rozhodnutí podpořili.

Nabídlo vedení školy dětem nějaký náhradní program?
Škola sama o sobě pro děti nic nepořádá, rozhodla se ale pronajmout školní tělocvičnu organizátorům náhradního programu.

Čtěte také

O ten se tady dnes postarají vedoucí oddílu mažoretek. Program je pouze pro dívky ve věku od 6 do 10 let a začíná v 7:45 hodin.

V tuto chvíli už sem přicházejí první z nich, čekají je různé soutěže, sportovní hry, taneční tréninky nebo třeba výtvarné dílny. Doplním ještě, že rodiče dětí tady v Hradci, tedy pokud jejich škola stávkuje, mnoho možností hlídání nemají.

Hledáním náhradního programu jsem sama strávila několik hodin a podařilo se mi najít pouze dvě takové akce. Tato má omezenou kapacitu, je pro 40 dětí, navíc pouze dívek a za ten den strávený mimo školu rodiče zaplatí 500 korun. I přesto ale tuto formu náhrady velmi vítají. 40 míst bylo obsazených téměř okamžitě.

Čtěte také

S jakými ohlasy se setkávají ostatní uzavřené školy v Hradci Králové?
Mluvila jsem například s ředitelem největší hradecké základní školy Štefánikova Romanem Poldou, ten mi potvrdil, že i on rozhodl o úplném uzavření školy.

Do stávky se tam zapojí 71 učitelů z celkových 73. Rodiče dostali zprávu šest dní dopředu, už týden předtím je ale ředitel informoval neoficiálně. A i tady ho ve většině případů podpořili. Sám za největší úskalí plánovaných změn považuje možný úbytek nepedagogických pracovníků. Už teď podle něj škola bojuje například s nedostatkem kuchařek, což by se do budoucna mohlo ještě zhoršit.

Spustit audio

Související