Řada škol se v pondělí 27. listopadu připojí ke stávce. Ta ale nebude mít všude stejnou podobu

22. listopad 2023 09:50

Některé základní, střední a mateřské školy v Královéhradeckém kraji se v pondělí 27. listopadu připojí k výstražné stávce. Ne všechny budou ale od rána zavřené. Některé pouze částečně omezí svůj provoz. Podrobnosti o různých podobách protestu zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Na úvod připomeňme, proč budou školy stávkovat?

Čtěte také

Tu celodenní výstražnou stávku vyhlásily odbory, které usilují o více peněz pro školství na příští rok. Chtějí také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a zaměstnanců, jako jsou vychovatelé, asistenti pedagoga nebo školní psychologové. Dále odmítají, aby ředitelé škol museli z peněz na platy hradit zaměstnancům dávky v nemoci.

Stávku musí zaměstnanci škol nahlásit ředitelům nejpozději tři pracovní dny dopředu, tedy do dneška. Ředitelé si pak sami rozhodnou, zda školu zavřou, omezí provoz nebo vyhlásí ředitelské volno. Přesný počet stávkujících zveřejní Královéhradecká krajská organizace školských odborů až v pondělí ráno. Už teď ale víme, že většina zúčastněných škol v pondělí zavře úplně.

Týká se úplné uzavření nebo omezení provozu i některých škol v krajském městě?

Čtěte také

V Hradci Králové bude mít v pondělí zavřeno například Základní škola Sever, Bezručova, Habrmanova, Úprkova nebo Základní a mateřská škola Štefcova, nebude v nich fungovat školní družina ani jídelna. Ze středních škol se zapojí třeba Střední průmyslová škola Hradební, nebo Stavební, ta omezí provoz pouze částečně.

Školy ve většině případů zveřejnily také otevřený dopis, ve kterém vysvětlují, že nedostatek peněz ve školách by podle nich způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce. To by znamenalo omezení dělení tříd na skupiny, zvyšování počtu žáků ve třídách nebo třeba omezení volitelných předmětů.

Připojí se ke stávce i další školy v našem regionu?
Volno budou mít v pondělí děti ve Smiřicích, v Jaromeři - Josefově a týká se to také Náchoda, tam budou stávkovat pracovníci Základní školy T.G. Masaryka, 1. máje v Bělovsi, Základní školy Plhov a Jiráskova gymnázia. V největší náchodské základní škole Komenského se rozhodnou až dnes. V Náchodě mají školských zařízení celkem 15, a ostatní, která jsem nejmenovala, zachovají běžný provoz.

Čtěte také

Stávkovat bude i Základní škola v České Skalici, otevřená, byť v omezeném provozu, zůstane jen školní družina. Jiný způsob stávky zvolila ZŠ Komenského v Trutnově. Zaměstnanci se připojí pouze formou prohlášení, ve kterém podpoří cíle stávky a třeba na Základní škole v Nové Pace budou mít v pondělí kvůli stávce ředitelské volno.

V Dobrušce na střední průmyslové škole nebude pracovat 33 z 45 zaměstnanců a do stávky se zapojí i pracovníci tamějšího domova mládeže. Na závěr ještě připomenu, že zaměstnancům, kteří se do protestu zapojí, nenáleží plat. Pokud se škola uzavře, můžou pedagogové, kteří nechtějí stávkovat, pracovat mimo školu, tedy věnovat se přípravám nebo studiu.

Spustit audio

Související