Místo žáků se do královéhradeckých škol nastěhovali dělníci a řemeslníci. Co konkrétně opravují?

5. červenec 2019 10:43

V některých královéhradeckých základních školách je rušno i o prázdninách. Žáky, kteří si užívají zaslouženého volna, nahradili dělníci a řemeslníci. Ti pracují na nových střechách, ústředním topení nebo modernějších odborných učebnách. Město Hradec Králové letos do oprav 14 základních a dvou uměleckých škol investuje 41,5 milionu korun.

Studenti krajských středních škol se dočkají nového vybavení nebo přestavby některých budov

Studenti krajských středních škol se dočkají nového vybavení

Rada Královéhradeckého kraje na svém posledním zasedání schválila hned několik bodů, týkajících se financování některých středních škol. Na různých místech regionu se tak studenti dočkají nového vybavení nebo přestavby své školy. Dohromady se podle Silvie Velčovské z Královéhradeckého krajského úřadu jedná o investice v řádech stovek milionů korun. 

Zvuk sbíječek a vrtaček je v posledních dnech často slyšet v okolí jídelny Základní školy Pouchov. Právě tam letos směřuje magistrát nejvíce peněz a to 8 milionů 100 tisíc korun.

„Kuchyně je v podstatě stavebně a technicky ve stavu od doby vzniku školy, to znamená od 70. let minulého století. A největším problémem je tam klimatizace. Když se vaří a je horké počasí, jako teď v současné době, tak se tam opravdu nedá vydržet a personál tam trpí," vysvětluje ředitel základní školy Pouchov Jiří Otčenášek.

Aby se vše stihlo do začátku nového školního roku, musela jídelna přestat vařit v polovině června. I kvůli tomu dostali žáci vysvědčení už 21. června a mají tak o týden delší prázdniny.

Zedník stavící zeď (ilustrační foto)

„Firma opravdu nastoupila okamžitě v sobotu po ukončení vaření. Tedy těch 14 dní dopředu a stavební ruch je tady velice intenzivní. Je dobrá dohoda a stavba běží. Budeme doufat, že skončíme v termínu, to znamená koncem srpna," říká ředitel Jiří Otčenášek.

Další peníze utratí královéhradecký magistrát například za opravu dvora na Základní škole Nový Hradec Králové a nové střechy a ústředního topení se dočkají žáci na škole SNP.

V Barunčině škole v České Skalici vás vezmou do časů, kdy do školy chodila Božena Němcová

Barunčina škola v České Skalici žije o prázdninách historickým vyučováním

Každé prázdninové pondělí můžete v 10 hodin dopoledne navštívit Barunčinu školu v České Skalici. Díky ochotníkům a místnímu folklornímu souboru Barunka se vrátíte do doby, kdy tam chodila Božena Němcová. Na první letošní představení v rámci Festivalu zážitků se vypravila i reportérka Jana Házová. 

Letošní opravy se budou týkat i základní školy v Plotištích, kde může magistrát využít i evropské peníze.

„V základní škole Plotiště budou provedeny stavební úpravy stávající učebny fyziky a chemie. Dojde k vybudování bezbariérového WC a nové venkovní plošiny pro bezbariérový přístup do prvního patra budovy. A to včetně přístupového chodníku. Jinak bude učebna také vybavena školními pomůckami, novým nábytkem. Škola dostane také nové počítačové vybavení, invalidní vozík a schodolez," říká za město Hradec Králové tisková mluvčí Kateřina Šmídová.

Za úpravy na škole v Plotištích zaplatí magistrát 5,5 milionu korun a 85 procent této částky pokryjí právě dotační peníze.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související