Spousta škol se zapojí do pondělní stávky. Jak se mohou na možné komplikace připravit rodiče?

23. listopad 2023 09:50

Do výstražné stávky se v pondělí 27. listopadu zapojí stovky škol po celém Česku - střední, základní i mateřské. Jednodenní protest je naplánovaný kvůli nedostatku peněz ve školství a dalším krokům vlády, které odbory i samotné školy kritizují. K tomuto tématu zjišťovala podrobnosti redaktorka Adéla Kavříková.

Víme, kolik škol se v pondělí do stávky zapojí?
Učitelská platforma měla ve středu před třetí hodinou odpoledne zapsaných zhruba 2 500 škol, které se do stávky zapojí. Jen pro srovnání - v celé republice je přes 4 000 jen základních škol.

Čtěte také

Celkem se podle odborů zapojí do stávky víc než polovina základních a středních škol v celé republice. Některé tedy budou zavřené úplně, včetně třeba kuchyně nebo družiny, někde bude provoz omezený, některá zařízení se rozhodla nezapojit se přímo do stávky, ale vyjádřit protestujícím podporu.

Co znamená zavřená škola pro rodiče?
Na případ stávky se nevztahuje paragraf o možnosti ošetřovného. Potvrzuje to i Česká správa sociálního zabezpečení. Stávka podle jejího vyjádření nespadá do nepředvídatelných událostí jako třeba havárie nebo epidemie. Zaměstnavatel ale může omluvit nepřítomnost zaměstnance z jiných důvodů.

Čtěte také

A jiných možností ani rodičům moc nezbývá, jak potvrzuje Lukáš Vajda z advokátní kanceláře Sniehotta a Vajda Legal. „Primárně bych na to nahlížel optikou dohody se zaměstnavatelem. To znamená snahy si na ono pondělí zažádat o dovolenou, případně o neplacené volno. Bohužel ale, jak jedno, tak druhé, není nárokové. Tedy je nutné se na tom s příslušným zaměstnavatelem domluvit."

Podle Lukáše Vajdy je zapotřebí o jedno nebo druhé včas zažádat oficiální cestou. A to i v případě, že rodiče zvažují, že dítě vezmou s sebou do práce. Rodiče živnostníci možná mají o něco snazší řešení situace, nicméně možnost třeba náhrady škody za ušlý zisk v případě stávky ve školách, také nemají.

Spustit audio

Související