Správa KRNAP kvůli ochraně citlivých druhů živočichů dočasně uzavřela některé cesty v horách

15. březen 2024

Správa Krkonošského národního parku ode dnešního dne až do konce května uzavřela některé turistické cesty nebo jejich úseky. Jde o místa, kde žijí citlivé druhy živočichů. Podobné opatření platí i na polské straně Krkonoš. V terénu jsou uvedené úseky zřetelně označené cedulemi. Podrobnosti zjišťovala reportérka Natálie Poláková.

Cílem zmíněného omezení pohybu v Krkonoších je především ochrana tetřívků a jejich pravidelně využívaných tokanišť v nejcitlivějším období jejich toku a rozmnožování. Právě rušení tetřívka je podle ochránců přírody jedním z důvodů jejich úbytku.

Čtěte také

Znalci označují tetřívky obecné, jedny z nejvzácnějších ptáků Krkonoš, jako Černé rytíře. Odkazují se tak na temnou barvu peří tetřívčích kohoutků a pověstné souboje při jejich toku.

Které cesty jsou tak na příštích 11 týdnů pro turisty nepřístupné?

Je jich hodně a to jak na české, tak i polské straně hor. Vyberu proto jen některé úseky. Turisti dočasně nesmí například na žlutou cestu ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, pak na zelenou cestu od Vosecké boudy až k Labské louce.

Čtěte také

Neprojdou ani po modré cestě od Davidovy Boudy až ke křižovatce nad Erlebachovou boudou. Kompletní seznam můžete najít například na webu Krkonošského národního parku.

Co hrozí lidem za porušení zákazu vstupu?

Na místě hrozí pokuta do 10 tisíc korun a v případě zahájení správního řízení až 100 tisíc korun. Pravidelní turisté by ale na zmiňované omezení měli být zvyklí, v Krkonošském národním parku platilo totiž i v minulých třech letech.

Spustit audio

Související