Bezohlední lyžaři a snowboardisté ruší klid krkonošské přírody. Vydávají se tam, kam nesmí

8. únor 2019 10:34

Strážci krkonošského  národního parku bojují s neukázněnými lyžaři a snowboardisty. Posilují hlídky v terénu. Roste totiž počet lidí, kteří v nejpřísněji chráněné zóně parku nerespektují zákaz vstupu mimo značené cesty. Ničí vzácnou flóru i faunu. Kdo zákaz nerespektuje, musí počítat se sankcemi. V příkazním řízení může dostat pokutu na místě až do výše 10 tisíc korun.

Strážci jdou směrem od Medvědího kolene do Labského dolu a míjí je skialpinisté, kteří ovšem v těchto místech nemají co pohledávat. Proto se je strážci snaží zastavit. Skialpinisté ovšem ujíždějí.

Podobná situace se stala nedávno u Erlebachovy Boudy.
„Vidíme vyšlapanou stezku mimo značené turistické cesty. Ty stopy by tady být neměly, protože směřují do prostoru zimoviště tetřívka obecného."

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

Počet lidí, kteří v nejpřísněji chráněné oblasti národního parku nerespektují zákaz vstupu mimo značené cesty. Strážci parku v současnosti denně řeší desítky takových případů.

„Míra onoho rušení ve volné přírodě samozřejmě roste s mírou návštěvnosti o které víme, že je vysoká a stále stoupá," potvrzuje Adam Bednařík z Krkonošského národního parku.

Je to o to větší problém, protože se většinou jedná o lokality kde zimuje kriticky ohrožený tetřívek. Ten je teď v záhrabech a pokud ho někdo vyruší i několikrát za den, znamená to pro tento ohrožený druh velký problém.

„V tu chvíli opravdu stačí deset, nebo i jeden nebo dva lyžaři za den, a tetřívci jsou neustále plašeni z místa na místo a nenajdou klid," vysvětluje zoolog národního parku Jiří Flousek.

Přestože strážci nainstalovali desítky cedulí informujících o zimovištích tetřívka, hodně turistů tyto značky ignoruje.

Spustit audio

Související