Správa KRNAP uzavřela 11 turistických cest nebo jejich úseků pro ochranu ohroženého tetřívka

15. březen 2021 12:18

11 krkonošských turistických tras nebo jejich úseků je ode dneška uzavřeno. Důvodem je ochrana ohroženého tetřívka a dalších zvířat. Opatření souvisí s loňským vyhlášením osmi tzv. klidových území v našich nejvyšších horách. 

Do kdy toto omezení v Krkonoších potrvá a co to znamená pro turisty? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Co se týká návštěvníků Krkonoš, tak pro ně to znamená, že by se do těchto vybraných lokalit neměli vůbec vydávat. Na těchto místech už strážníci rozmístili zákazové cedule a to s konkrétním vysvětlením, proč tam lidé nesmí.

Toto opatření Správy Krkonošského národního parku vstupuje v platnost poprvé. A podle mluvčího Radka Drahného má dlouhodobý charakter. Důvodem uzavírek turistických tras nebo jejich úseků je zejména ochrana ohrožených zvířat.

Tedy především tetřívka obecného v době jeho toku a rozmnožování. Právě v tuto chvíli potřebuje absolutní klid.

Jakých tras se konkrétně opatření týká?

Výčet uzavřených tras najdou zájemci na webových stránkách Správy Krkonošského národního parku.

Čtěte také

Ale pro příklad, týká se to třeba zelené turistické cesty z Vosecké boudy na Labskou nebo frekventované trasy z Davidovy boudy ke křižovatce nad Erlebachovu boudu poblíž Špindlerovy boudy.

A nebo třeba také naučené stezky Černohorské rašeliniště, tam konkrétně v úseku nad Pardubickými boudami směrem k Vyhlídce.

Podobné opatření jako český Krkonošský národní park má také sousední polský Karkonoski Park Narodowy a to od 1. dubna do 31. května.

Budou tato místa teď strážci víc kontrolovat?

Ano, strážníci se budou na tyto lokality nyní více soustředit. Už jen proto, že skialpinistů a běžkařů v Krkonoších v letošní zimní sezóně přibývá a je jich opravdu hodně.

Logo

Informační cedule jsou ale dobře viditelné. Navíc většina označených tras se dá podle ochránců přírody lehce obejít po různých sousedních turisticky značených cestách.

Pokud ovšem lidé vstoupí za zákazové značky, tak mohou očekávat opravdu velmi vysoké pokuty.

Spustit audio

Související