Spousta lidí napříč českým divadlem má hradecký festival Regiony spojený se vzájemným setkáváním

20. červen 2022

V Hradci Králové brzy opět vypukne mezinárodní divadelní přehlídka a festival Regiony. Jak se na svátek všech milovníků prken, která znamenají svět, těší ředitelé dvou spolupořádajících hradeckých divadel, tedy Klicperova divadla a Divadla Drak? To nám řeknou Eva Mikulková a Tomáš Jarkovský.

Tak co, spíte klidně? Protože v pátek 24. června už začínáte.
Eva Mikulková: V pátek začínáme, tak teď už asi spíme klidně. Spíše celý rok, kdy se to chystá a kdy se pokoušíme sehnat představení, je to takové horší, protože samozřejmě ne vše je realizovatelné, ať už finančně nebo technicky. Takže teď jsme rádi, že už to máme připravené a těšíme se.

Tomáš Jarkovský a Eva Mikulková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pane řediteli, vidíte to stejně?
Tomáš Jarkovský: Jasně, že se těšíme. Ale samozřejmě pořád jsou nějaké důvody, proč být nervózní. Teď budeme čekat, jestli soubory opravdu přijedou, budeme se trochu bát, aby nám něco nespláchl třeba déšť. Nebo naopak, abychom všichni nepadli nějakým úplně šíleným vedrem. Tak uvidíme, v každém případě se na festival moc těšíme.

Diváci se mají na co těšit. Uvidí představení, která vznikla v letošní sezóně, a jsou opravdu mimořádná. Je toho hodně a my se těšíme také.
Eva Mikulková, ředitelka Klicperova divadla

Na co se nejvíc těšíte? Asi nemá cenu vyjmenovávat celý program, bude toho hodně, celý týden žije město nejen divadlem, ale vůbec kulturou.
Eva Mikulková: Já se těším hned na úvodní představení, což je Macbeth ze Sardinie. Je to představení, které projelo prakticky celý svět, bylo na festivalu v Avignonu, na všech významných festivalech, které se v Evropě dějí, a nyní se nám ho podařilo dovézt do Hradce. A samozřejmě i na další zahraniční představení můžu vřele pozvat, je to divadlo ze švédského Örebra s inscenací Král Lear, kterou celou hraje jen jedna herečka a vystřídá nějakých 15 postav. Je to opravdu famózní.

Čtěte také

Tomáši, na co se těšíte vy?
Tomáš Jarkovský: Když Eva vyjmenovala zahraniční představení, tak bych ještě doplnil, že budou v Klicperově divadle polští divadelníci z Krakova se Strýčkem Váňou, což je zase loňská polská inscenace roku. My v Divadle Drak budeme mít k tomu ještě dva soubory, které zazářily na světovým festivalu loutkového divadla v Charlesville. Tak na to se těšíme, stejně jako na další zahraniční i domácí představení. Já se kromě toho těším na setkávání s lidmi a na pestrost, že se vedle sebe vystřídají velké produkce, ať už domácí nebo zahraniční, s nezávislým či amatérským divadlem, s hudbou. Na tu pestrost se těším.

Jak se vžil nový název festivalu Regiony?
Eva Mikulková: Je to podruhé a já si myslím, že se vžil velice rychle. Už ani nevím, že by tomu někdo říkal jinak. Takže si myslím, že je to super.

Já se těším na setkávání s lidmi a na pestrost, že se vedle sebe vystřídají velké produkce s nezávislým či amatérským divadlem nebo s hudbou.
Tomáš Jarkovský, ředitel Divadla Drak

Je pro vás setkávání s dalšími divadelníky inspirativní?
Tomáš Jarkovský: Jasně. V tom je i významný termín hradeckého festivalu, protože uzavírá divadelní sezónu. Divadla sem ráda jezdí a stráví tady nějaký čas. Spousta lidí napříč českým divadlem má hradecký festival spojený s tím, že se těší na ta setkávání. A to, že se ve městě potom mísí lidí, kteří divadlo hrají nebo na něj celý rok chodí, je taková trošku odměna. Lidé se třeba vidí opravdu jen jednou za rok na festivalu, jdou na pivo, a vše se ve městě potká a smísí, to mi přijde bezvadné.

Čtěte také

Festivalová atmosféra je vždy výjimečná. Mluvili jsme už o zahraničních souborech, co česká divadla?
Eva Mikulková: U nás v Klicperově divadle se diváci mohou těšit na divadlo Husa na provázku, které přijede s představením Kazašský slovník. Divadlo pod Palmovkou přiveze Zkrocení zlé ženy, Divadlo v Dlouhé přijede s představením Konec rudého člověka. Vše to jsou představení, která vznikla v letošní sezóně, a jsou opravdu mimořádná. Mimo jiné se samozřejmě mohou zájemci setkat i s různými nezávislými scénami. Je toho hodně, diváci se mají na co těšit a my se těšíme také.

Čtěte také

A bude se hrát v šapitó?
Tomáš Jarkovský: Bude se hrát jak ve velkém divadelním stanu v Žižkových sadech, nebo tam dokonce v několika stanech, tak i před Divadlem Drak bude stát šapitó, tedy i stany budou. Já bych jen k programu ještě doplnil, že 28. června je ukrajinský státní svátek a my jsme si říkali, že bychom rádi také současnou situaci nějak reflektovali v rámci festivalu. Galerie moderního umění bude pořádat veřejnou debatu, které se zúčastní vedle zástupců kultury také Martin Dvořák, bývalý primátor města, který je nyní náměstkem ministra zahraničí. A budeme si povídat o úloze kultury v současné válečné situaci a potom o nějakých možnostech obnovy té země. Chystáme k tomu další akce, 28. června bude speciální představení studentů DAMU, které připravili společně se studenty z Charkova. A Drak bude mít také svoji česko-ukrajinskou inscenaci.

Eva Mikulková, Jakub Schmidt a Tomáš Jarkovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak si to hlavně všichni užijme. Našimi hosty byli Eva Mikulková, ředitelka Klicperova divadla, a Tomáš Jarkovský, ředitel Divadla Drak.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související