Návštěva hradeckého Klicperova divadla. Je to jako v rodině, vztahy jsou pro chod divadla zásadní

14. červen 2020

Zavřené dveře Klicperova divadla v Hradci Králové se pomaličku začínají otevírat. Červnový čas je po delší době spojený s premiérou a stále je rušno i v divadelních dílnách. A podzimní plány? Ty se zase připravují v ředitelně. I tam se spolu podíváme. K poslechu vás zve redaktorka Eva Boudová.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvedlo premiéru hry Kdo se bojí Virginie Woolfové v režii Michala Háby. Šlo o první klasické představení pro diváky po nucené koronavirové pauze. Diváci zachovali divadlu přízeň a hlediště ve Studiu Beseda bylo zaplněné.

Čtěte také

Pátá premiéra současné sezony 2019/2020 byla původně v plánu 14. března, ale v důsledku vládních opatření proti šíření epidemie se v tomto termínu neuskutečnila.

Inscenace hry amerického dramatika Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové je prvním uvedením tohoto dramatu v Klicperově divadle. V centru dění absurdního dramatu o pozdním večírku, který se nevyvíjí podle představ hostů ani hostitelů, stojí dva rozdílné manželské páry, George a Marta a Nick a Honey.

„Ve hře se všichni lidé navzájem používají pro své vlastní účely a chovají se k sobě neskonale krutě," uvedl dramaturg Martin Satoranský. Podle něj je ale v ději skryta i naděje, že utrpením lze dojít k očištění.

Premiéra inscenace Kdo se bojí Virginie Woolfové ve Studiu Beseda

Roli Marty, vášnivé ženy a dcery rektora místní univerzity, ztvárnila Zora Valchařová. Jejího manžela, profesora historie George, hraje Filip Richtermoc. Role Nicka se ujal William Valerián a ztvárnění Honey Anna Peřinová. Inscenační tým tvořili výtvarnice Adriana Černá a hudebník Jindřich Čížek.

Další odloženou premiérou bude 5. září hra Tři kamarádi v režii Petra Štindla, původně měla být v květnu. Poslední premiérou sezony 2019/2020 měla být 31. května hra Doma, jsem zlato! v režii Jana Holce, ta se ale uskuteční až v roce 2021.

Novinky, informace a hrací plán Klicperova divadla z Hradce Králové, které je čtyřnásobným držitelem ocenění Divadlo roku.

Také tradiční červnový divadelní festival v Hradci Králové bude Letos jinak, ze sedaček aut a s novou La Putykou. Letošní 26. ročník se prakticky nekoná, akce Letos jinak je jeho náhradní variantou, výsledkem možného, aby fanoušci o divadlo, koncerty a festivalový ruch v ulicích úplně nepřišli.

Čtěte také

Akce Letos jinak bude třídenní od pátku 26. do neděle 28. června. Hlavním formátem festivalu bude Drive-in divadlo, které vyroste na parkovišti u koupaliště Flošna. „Autodivadlo“ podle pořadatelů respektuje současná vládní a hygienická opatření a umožní také pružnou regulaci počtu diváků.

Hlavní program na Flošně bude po všechny tři dny rozdělen do tří večerních bloků se začátky v 18, ve 20:30 a ve 23 hodin. Kapacita každého představení je 50 automobilů. Druhá část programu bude v Letním kině Širák.

Vrcholem Letos jinak bude sobotní vystoupení souboru Cirk La Putyka s novou inscenací Kaleidoscope, která vznikla během epidemie koronaviru.

Pořadatelé se díky uvolňování vládních opatření nevzdávají varianty, že program ještě něčím zpestří, možná se i rozroste do hradeckých ulic, ale půjde spíš o drobnosti.

autoři: Eva Boudová , baj | zdroje: Klicperovo divadlo Hradec Králové , ČTK
Spustit audio

Související