V Klicperově divadle v Hradci neprocitl Spáč Woodyho Allena, ale otce sci-fi H. G. Wellse

30. prosinec 2019 10:26

Odložená premiéra hry Spáč v Klicperově divadle se nakonec uskuteční. Představení Až spáč procitne, ale bude adaptací stejnojmenné knihy Herberta George Wellse. Původní záměr adaptovat filmovou předlohu Woodyho Allena zastavilo neschválení autorských práv. 

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v pondělí 30. prosince v 19:00 hodin ve studiu Beseda odloženou říjnovou premiéru.

Čtěte také

Spáč tedy v divadle nakonec procitne, nebude však vycházet z filmu Woodyho Allena, jak bylo původně plánováno. Tvůrci nově zadaptovali knihu Až spáč procitne anglického spisovatele a otce sci-fi Herberta George Wellse.

Původně se premiéra Spáče podle filmové předlohy Woodyho Allena měla konat v sobotu 19. října. Divadlo ji na poslední chvíli muselo zrušit, proč to už vysvětlí mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček
„Bohužel došlo k problémům s autorskými právy. Protože Woody Allen musí onu adaptaci schválit, i když se jedná o nově napsaný text. Už když jsme sestavovali dramaturgický plán, tak jsme obdrželi předběžný souhlas, že tuto adaptaci můžeme napsat. Ale bohužel tím, že se musí jednat přes pražskou agenturu, ta zase přes americkou agenturu a ta přímo s Woody Allenem, tak se ona autorská práva nestihla vyřešit."

Jaké problémy způsobilo neschválení textu?

„My jsme nechtěli riskovat, že text uvedeme bez finálního souhlasu, protože to by mohlo vést k velkým sankcím z americké strany a k definitivnímu zastavení. Proto jsme vyčkávali, nicméně už od října se začal připravovat text nový, jako záložní varianta, pokud by ta autorská práva nakonec nedopadla. Je možné, že nám ještě v příštím roce autorská práva přijdou, ale my jsme se v tuto chvíli už s tvůrci dohodli, že uvedeme adaptaci knihy Herberta George Wellse."

Čtěte také

Dramaturg Martin Satoranský a režisér Adam Skala tedy na tuto situaci zareagovali změnou scénáře. Jak?

„Naštěstí, když psali onu původní adaptaci, tak už vytvářeli své vlastní dějové linky. Takže bylo zapotřebí odstranit vše, co přímo odkazovalo na film Woodyho Allena. Ale tím, že ta předloha je trošku jiná, tak ony zásahy nemusely být natolik zásadní, aby se musela změnit scénografie. Ovšem zatímco ve filmu je hlavní postava mužská, tak v knižní předloze je to tak, že spáč, kterého probudí, není úplně ona hlavní postava. Nicméně je to člověk, který se vzbudí a zjistí, že je vládcem celého světa. A to, co se tam nakonec stane, tak je maličko jiné než ve filmu. Nám to ale vlastně v ničem neubralo," popisuje Martin Sedláček.

Inscenace Až spáč procitne v Klicperově divadle podle románu spisovatele a vizionáře Herberta George Wellse

Na koho se tedy diváci mohou těšit?
„V hlavních rolích Anička Peřinová a Kryštof Bartoš. A dále spousta nových tváří, které přišly do Klicperova divadla v tomto roce. Což je Vojta Říha nebo Míša Gatialová. A ze starých tváří je to Jan Vápeník, Filip Richtermoc nebo Lubor Novotný."

Novinky, informace a hrací plán Klicperova divadla z Hradce Králové, které je čtyřnásobným držitelem ocenění Divadlo roku.

Je možné dnešní premiéru vidět?

„Dnes je již bohužel vyprodáno. Nicméně naplánovali jsme další reprízy na únor a na březen. A na ty je možné přes internet vstupenky zakoupit," dodává za hradecké Klicperovo divadlo Martin Sedláček.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související