Pavel Khek: Povolání divadelního uměleckého šéfa je v mnohém dost podobné třídnímu učiteli ve škole

19. březen 2021

Výrazný a osobitý režisér Pavel Khek je uměleckým šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové. V pátek 19. března ho přivítá Lada Klokočníková po 10. hodině v pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové Páteční host. Řeč bude jistě nejen o profesním, ale i soukromém životě Pavla Kheka.

Pavel Khek

Pavel Khek

je uměleckým šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové od sezóny 2019/20. Divadlu se věnoval nejprve teoreticky na FFUP v Olomouci a FFUK v Praze. Posléze utekl od teorie k praxi a vystudoval obor režie na DAMU. Během 15 let režijní práce vytvořil přes 70 inscenací.

„Na dobré známky je vždy nějaká metoda cukru a biče. A když cukr funguje, tak se bič vůbec nemusí používat. A já věřím, že my divadelníci budeme dostávat od diváků jen samé jedničky," usmívá se Pavel Khek.

„Jsem už takový divadelní světoběžník. Vystudoval jsem divadelní režii na DAMU, už je to dost dávno, a pak jsem chvíli byl tzv. volná noha, kdy jsem měl možnost se seznámit se spoustou českých, moravských, slezských divadel, což mi dalo dost dobrou zkušenost."

Čtěte také

„Hradec Králové má hrozně dobrou pověst a to divadlo mne táhlo z dálky, sledoval jsem ho trošku vzdáleně, vždycky se mi moc líbilo. Jsem od svých pedagogů vychovaný jako člověk souborový. Mám rád soubor, nějakou kontinuitu práce s herci, která nemá omezení, víte, že na to můžete za rok navázat," vysvětluje Pavel Khek.

„Občas organismus divadla přirovnávám k velké zaoceánské lodi. Uděláte nějaký manévr kormidlem, ale loď ještě stejně pluje dva kilometry původním směrem a teprve potom se začne stáčet. A to je trošku metafora toho, jak bych chtěl divadlo vést."

Pavel Khek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Ladou Klokočníkovou

Celé povídání Lady Klokočníkové s Pavlem Khekem najdete v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související