Spor mezi dvěma miliardáři z Královédvorska nekončí. Výstavba továrny Karsit nabírá zpoždění

11. září 2018 11:49

Majitel textilky Juta Jiří Hlavatý nevyloučil, že bude i dál blokovat výstavbu nové továrny na autodíly společnosti Karsit ve Dvoře Králové nad Labem. Tvrdí, že chce ochránit část obyvatel od zvýšené dopravy. S tím Karsit ale nesouhlasí, podle něj Juta projekt zdržuje a prodražuje o desítky milionů korun. V novém závodě v průmyslové zóně Zboží má najít práci 300 lidí. 

Majitel Juty Jiří Hlavatý svolal kvůli sporu veřejnou debatu. Reagoval tak na otevřený dopis, ve kterém ho zhruba 250 lidí vyzvalo, aby se s konkurenčním průmyslníkem veřejně sešel.

Nakonec zjistíte, že je vše o lidech. Dvůr Králové chce pobočku vysoké školy a přitáhnout mladé

Královédvorské náměstí T. G. Masaryka

Přiblížíme vám život ve městě, kterému se pro jeho tradici textilního průmyslu říkávalo český Manchester. Je to druhé největší město trutnovského okresu a páté největší Královéhradeckého kraje. Od roku 1946 je tam také světoznámá zoologická zahrada. Určitě jste už poznali kam míříme. 

„A to se vlastně nestalo. Pan Hlavatý si uspořádal svoji vlastní besedu," říká jeden z iniciátorů výzvy Václav Valášek.

Setkání trvalo dvě a půl hodiny, většinu času mluvil Jiří Hlavatý. Jeho oponenti, tedy především průmyslník a majitel společnosti Karsit František Řípa, a nebo zástupci města Dvůr Králové nad Labem, seděli v publiku. O slovo se museli hlásit jako ve škole.

Je dohoda mezi podnikateli možná? To ukáže čas

Jiří Hlavatý dlouhodobě tvrdí, že pouze hájí zájmy části obyvatel, chce je prý chránit od zvýšené dopravy. Juta se přitom stala účastníkem stavebního řízení až poté, co koupila malý pozemek vedle plánované továrny.
„Pozemek jsme kupovali proto, aby nejezdilo 120 kamionů a 600 osobních aut ve dne v noci šest metrů od vchodů do domu," vysvětluje Jiří Hlavatý.

Jiří Hlavatý na veřejné debatě

Tato varianta už ale neplatí, příjezd k nové továrně bude od domů mnohem dál, připomíná majitel Karsitu František Řípa.

Ten se ke slovu při debatě dostal po dvou hodinách. Řekl mimo jiné i to, že mu Juta škodí.
„Fabrika ve Dvoře Králové stát bude. Akorát se prodlužuje její výstavba a my s tím máme problémy."

Podání rukou, pozdrav

Škodu způsobenou zpožděním stavby odhadl na zhruba 70 milionů korun. Karsit podle něj splnil všechny potřebné podmínky a má v pořádku všechny dokumenty. Juta už by prý neměla stavbě bránit.
„Já si myslím, že se dohodneme."

Jenže Jiří Hlavatý nevyloučil, že se ve stavebním řízení znovu neodvolá. Prý bude záležet na místním šetření a na tom, jak se k tomu postaví samotní obyvatelé. Zmiňoval především tři konkrétní lidi, dva z nich ale na debatu nepřišli, třetí situaci odmítl na mikrofon komentovat.

Spustit audio

Související