Speciální vaky budou přes léto chránit před suchem vybrané stromy ve Dvoře Králové nad Labem

13. květen 2019 12:49

Zhruba šest desítek mladých stromů ve Dvoře Králové nad Labem nově obepínají zavlažovací vaky. Pomůžou stromům lépe zvládnout očekávané sucho. Zavlažovací vaky pracovníci technických služeb v minulých dnech rozmístili ve vybraných lokalitách. 

„Vak ukotvím ke stromu. A pod krycím víčkem je otvor, kterým se do něj hadicí nalije voda," vedoucí údržby zeleně technických služeb města Dvůr Králové nad Labem René Meissner právě nainstaloval jeden z vaků u poměrně malého stromku s tenkým kmínkem.

Hydrologové znovu mluví o suchu. Situace s podzemními vodami je horší, než loni touto dobou

Intenzita sucha v půdním profilu 0 - 100 cm - 7. duben 2019

Stavy podzemních vod v Královéhradeckém kraji jsou i po tak srážkově vydatné zimě nižší, než vloni touto dobou. Podle měření hydrologů je to jednoznačné a pokud nebude do začátku léta vydatně pršet, může být letošní rok ještě horší, než ten předchozí. Nejhorší situace v kraji je podle hydrologů zatím v takzvané Urbanické pánvi od Hradce Králové směrem na Chlumec nad Cidlinou. 

V případě sucha bude možné zavlažovací vaky použít dokonce i u silnějších stromů.
„U těch je možnost sepnout dva vaky k sobě. Ovšem silnější a starší stromy tuto závlahu víceméně nepotřebují."

Do speciálního vaku se vejde celkem 57 litrů vody. Ta postupně spodem odtéká a zavlažuje strom.
„Máme vyzkoušeno, že nějakých 8 až 9 hodin to pomaličku odtéká. Vodu do vaků budeme doplňovat podle počasí. Počítáme, že to bude tak jednou za týden. Pokud naprší, můžeme interval ještě prodloužit."

Speciální vaky budou přes léto chránit před suchem vybrané stromy ve Dvoře Králové nad Labem

Rozmístění zavlažovacích vaků v katastru města trvalo několik dní, vhodné stromy měly Technické služby dopředu vytipované.
„Vybírali jsme stromy většinou na svažitých pozemcích. A nebo potom na hodně vysychavých půdách. Máme několik lokalit, kde ta půda poměrně rychle vysychá. Tam chceme stromům pomoci."

Sucho očima hydrologa. Situace je docela alarmující a vše ukazuje, že máme bohužel problém

Alexander Zajcev ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

„Téměř 60 procent našeho kraje má vysoký stupeň půdního sucha. Do hloubky 100 centimetrů už je to v lepší kondici, avšak stále kritické," říká hydrolog Ing. Alexander Zajcev z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. 

Podle slov Reného Meissnera si starší stromy umí v suchu pomoci samy. Tyto zavlažovací vaky jsou tedy určeny především pro mladé stromky, staré jeden rok či dva.
„Vak je ideální první dva roky po výsadbě. Aby se zmírnil takzvaný povýsadbový stres, který strom na svém novém stanovišti prožívá. Protože před výsadbou mu byla odebrána část kořenů, musí si nové vytvořit. Takže z tohoto důvodu se zavlažovací vaky používají."

Vak je zelený a poměrně nenápadný. Na druhou stranu je velmi snadné ho odnést. Ve Dvoře Králové nad Labem ale doufají, že se ve velkém ztrácet nebudou.
„Samozřejmě trochu obavy z krádeží máme. Ale jak jsme zjišťovali v jiných městech, kde se již používají, tak ta ztrátovost je minimální.

V současné době je ve Dvoře Králové nad Labem asi šest desítek speciálních závlahových vaků. Další možná pořídí v budoucnu.
„Pokud se vaky osvědčí a vzhledem k množství stromů, které ročně sázíme, tak možná ještě nějaké dokoupíme," dodává René Meissner z Technických služeb města.

Spustit audio

Související