Smrkové lesy na Náchodsku znovu trápí kůrovec. Jeho šíření se nedaří zastavit

19. červenec 2022 09:38

Smrkové lesy v CHKO Broumovsko znovu likviduje kůrovec, zastavit ho je podle správců lesů i ochranářů téměř nemožné. Napomáhá mu jak těžko přístupný terén v některých lokalitách, tak i to, že se v polských Stolových horách napadené stromy nelikvidují. 

Čtěte také

„Lesník je moc hezké povolání, všichni nám závidí pobyt v přírodě, ale za poslední dva až tři roky je to strašně stresové zaměstnání. Neděláme nic jiného, než že těžíme dřevo, vagónujeme a prodáváme,“ říká Luboš Binar, správce městských i soukromých lesů na rozloze 800 hektarů.

Napadené jsou skoro všechny. „600 až 700 hektarů lesů je napadena kůrovcem, takže většina. V broumovské části už někde o smrkové lesy majitelé úplně přišli.

S kůrovcem už místní vlastníci lesů bojují několik let, letos se ale šíří tak nekontrolovaně, že ani není možné spočítat, kolikrát se už vyrojil. „Vůbec nevíme, jestli to je druhé nebo třetí rojení. Nálož brouka je obrovská, nedá se nic moc vymyslet. Situace je zoufalá.

Čtěte také

Svoji práci dělá Luboš Binar už 30 let, ale podobnou kalamitu nepamatuje. „Určitě, nic podobného jsem nikdy nezažil.

Největší problémy jsou momentálně u hranic s Polskem, v sousedství Stolových hor. Ty jsou podle polských zákonů bezzásahovým územím, o to víc se na české straně škůdce šíří. „Vykácíme a odjedeme, za dva dny se tam vrátíme a už jsou tam zase čerstvě navrtané další stromy. Takže to pokračuje pořád dál. A protože je to tam rozsáhlé, tak to jde jako lavina.

Že je situace vážná i na dalším území národního parku potvrzuje Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko. „Riziko šíření kůrovce na Broumovsku pořád trvá.

Čtěte také

Problémy se nevyhýbají ani turisticky atraktivním lokalitám, jako je například stolová hora Ostaš nebo Adršpašsko-teplické skály. „Lesy České republiky, Benediktýni i město Teplice nad Metují mají jako vlastníci lesů příslušná povolení k tomu, aby aktivně zasahovali proti kůrovci i v národních přírodních rezervacích a přírodních památkách.

Majitelé lesů tak říkají, že jedinou jejich nadějí je to, že si s kůrovcem poradí sama příroda. V některých lokalitách se totiž po loňských problémech škůdce přestal šířit, vysvětlení pro to Luboš Binar nemá. „Tam se to jakýmsi zázrakem zastavilo.

Jestli se stane zázrak i letos, ale zatím nikdo neví.

Spustit audio

Související