Kůrovec ohrožuje v Krkonoších tisíce hektarů lesa. V plánu je i chemická likvidace zasaženého dřeva

20. srpen 2019 09:30

Přemnožený kůrovec může v Krkonoších ohrozit tisíce hektarů lesa. Počasí jeho rozmnožování stále přeje. Pracovníci parku a dobrovolníci nestíhají poškozené stromy loupat a odvážet. Správa národního parku plánuje opět přistoupit k chemické likvidaci. 

Čtěte také

Nejhorší situace je ve východních oblastech hor, kde lesníci místy hovoří o kůrovcové kalamitě.

„To znamená, že vznikají ohniska žíru, případně stěny tam, kde došlo v předchozích letech například k větrným polomům," říká Václav Jansa, náměstek ředitele Krkonošského národního parku a zároveň vedoucí oddělení správy lesů.

K nejpostiženějším oblastem východních Krkonoš patří jižní svahy Černé hory, Špičák nad Temným dolem, Dlouhý hřeben nebo Červená hora.
„Lýkožrout se dnes nachází v různých stadiích vývoje. Není výjimkou, že na jednom kmenu naleznete čerstvé závrty, stadium larvy i stadium dospělce před vylétnutím."

Kůrovec ve dřevu (ilustrační foto)

Letos správa parku předpokládá, že vytěží více než 40 000 metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem, loni to bylo 33 480 metrů krychlových tohoto dříví.
„Brzdí nás v tom kapacity dodavatelských firem, druhou věcí jsou kapacity odběratelů. Protože to dříví samozřejmě na trhu není leckdy kam umístit a prodat."

Loupat kmeny chodí pracovníci národního parku, dobrovolníci i skauti

„Samozřejmě je to pro nás pomoc, protože v této situaci je opravdu každá ruka dobrá, speciálně na onu ruční práci," potvrzuje Zdeněk Čermák, vedoucí oddělení lesů Správy KRNAP.

Čtěte také

„Lesní hospodářství se dlouhodobě v celé republice potýká s nedostatkem pracovních sil a dodavatelských kapacit. Takže jsme uvítali spolupráci s českými skauty. Ti vyzvali své členy, aby přišli na pomoc krkonošské přírodě a lesům."

Kůrovec je ale rychlejší než pracovníci a stroje, proto nejspíš přijde na řadu i chemická likvidace.

„Pokud nestihneme zpracovat dřevo nebo ho odkornit tradičním ručním způsobem, tak asi budeme nuceni přistoupit k částečnému použití chemie," dodává Zdeněk Čermák.

Lesníci už mají nachystané skládky, které by měli v nejbližších dnech postříkat.

Spustit audio

Související