Skauti si plivli do dlaní a v Krkonoších bojují s kůrovcem. Kolik se jich hlásí a jak jim práce jde?

28. červen 2019 08:16

Skauti přijeli do Krkonoš a pomáhají Správě Krkonošského národního parku v boji s kůrovcem. Aktuálně pracují v lesích nad Horním Maršovem. Další skauti přijedou v následujících dnech.

„Tady je loupák ostrý. A nikdy nesmíte stát pod kládou. To znamená, nikdy si nestoupnout pod kládu, kterou budete loupat, ale vždy svrchu," upozorňuje skauty Tomáš Valer, lesník Správy KRNAP.

Česká příroda volá o pomoc. Skauti ji vyslyšeli a vyráží do Krkonoš bojovat s kůrovcem

Skauti přijali výzvu a vyrazí do Krkonoš bojovat s kůrovcem (ilustrační foto)

Český skaut vyzývá své členy, skautky a skauty nad 15 let, aby vyrazili do našeho nejstaršího národního parku, pomoci odkorňovat kmeny stromů pokácených kvůli napadení lýkožroutem smrkovým. Kapacity Správy KRNAP na tento úkol totiž v současnosti nestačí. 

„Dostali jsme nástroje na odkorňování. Nikdy jsem to předtím neviděl. Je to zkrátka takový hoblík nebo nůž na dlouhé tyči. Zatím jsem to zkoušel jen chvilku, ale myslím, že to bude v pohodě," popisuje skaut Vojtěch Káně tzv. loupák, kterým začíná odkorňovat pokácený napadený strom.

„Rozhodně asi bude chvilku trvat, než si na to zvyknu. Ale myslím, že to půjde. Možná ze začátku pomalu, potom už to snad bude lepší. Je to hezká práce v přírodě, člověk si u ní krásně pročistí hlavu. A když můžeme pomoci, tak proč ne," usmívá se Kateřina Hofschnaidrová. I ona tuto práci dělá poprvé v životě.

Potřebné informace najdete na stránkách Skautská pomoc SOS Krkonoše

A Vojtěch Káně ji hned ještě doplňuje: „Je to úžasná příležitost jak prožít Krkonošský národní park zase úplně jinak. A zároveň heslo starších skautů zní: Sloužím! Tak si myslím, že tohle je dobrá příležitost, jak ho naplňovat."

Skauti přijeli do Krkonoš a pomáhají Správě Krkonošského národního parku v boji s kůrovcem

Zájem skautů je podle lesníka Tomáše Valera důležitý. Lidí je nedostatek a napadených stromů hodně.
„Určitě je to pomoc. Protože pracovníků v lesnictví zase není tolik. Takže každá ruka je tady dobrá. Zejména v tomto období, kdy je zapotřebí to loupání udělat."

Krkonoše jsou vděčné za jakoukoliv pomoc

Skauti postupně loupákem odkorňují kmeny, pod kůrou jsou vidět larvy a brouci.

V Krkonoších použili proti kůrovci chemický postřik. Naposledy tak zasáhli před víc jak 20 lety

V Krkonoších použili výjimečně proti kůrovci chemický postřik

Lýkožrout smrkový - neboli kůrovec - je v posledních měsících noční můrou českých lesníků. Těžkou hlavu dělá i těm krkonošským. A to je situace v Krkonoších oproti jiným částem naší republiky relativně dobrá. Za tím se ovšem skrývá neskutečná dennodenní práce a úsilí zdejších lesníků i ostatních pracovníků v lesnictví. 

„Tím, že se dřevo odkorní, tak přestává být pro lýkožrouta atraktivní," říká Tomáš Valer.

Správě parku se zatím ozvalo osm skupin skautů, kteří přijedou do Krkonoš o prázdninách.

Práce se musí udělat podle Zdeňka Čermáka, vedoucího oddělení lesů Správy KRNAP, velmi rychle. Kůrovec má za sebou první rojení a za pár dní přijde další. Do konce srpna musí být hotovo.
„Pokud nestihneme zpracovat to dřevo nebo ho odkornit tímto tradičním způsobem, tak stejně budeme muset přistoupit i k částečnému použití chemie."

Tu už Správa parku musela použít v loňském roce.

Charakteristiky skautské pomoci Krkonoším:
Pracovní skupiny v počtu 5 až 20 skautů a skautek.
V červnu půjde především o víkendy, v červenci a srpnu o víkendy i pracovní dny.
Správa KRNAP zajistí skautským dobrovolníkům pracovní vybavení (loupáky) a dopravu na samotné místo práce, ostatní si zajišťují sami.
Správa KRNAP také zajistí lesníky, kteří skautské dobrovolníky zaučí a zároveň jim vysvětlí důvody a smysl jejich práce, uvedou problém přemnoženého kůrovce do souvislostí.
Práce bude fyzicky náročná, s ostrými nástroji, často v těžko přístupném terénu, také proto je věk omezen na nejméně 15 let.

Spustit audio

Související