Kůrovcová kalamita a velký jarní vítr. To je pohroma i pro značkaře cest a turisty. Přeháníme?

8. květen 2019 10:17

Turistické značky na Náchodsku ubývají. Důvodem je kácení lesů kvůli kůrovcové kalamitě a také polomy, které způsobil silný vítr letos na jaře. Reportérka Jana Házová se spolu s předsedou značkařského obvodu Náchod Josefem Simonem vypravila na místní žlutou turistickou stezku. Přišli tam právě ve chvíli, kdy lesní dělníci odklízeli pokácené dřevo.  

Pan Luděk právě utáhnul náklad a odjíždí s naloženým náklaďákem. Byla na odváženém dřevě nějaké turistická značka?
„Na této fůře jsem si nevšiml, ale určitě jsme jich už pár odvezli. Při větrné kalamitě padlo hodně takových stromů."

Chybí mladí značkaři. Lidem, kteří se věnují obnově turistických tras, je i víc než 80 let

Turistické značky a Jiří a Milada Novákovi

Značkaři - tedy lidé, kteří se starají o obnovu turistických tras, pomalu stárnou. Zatím ale nehrozí, že by unikátní český systém červených, žlutých, modrých a zelených tras chátral. Jsou ale regiony, kde je značkařů nedostatek. Trasy obnovují zdarma - Klub českých turistů jim platí jen dopravné a diety. Celkem se turisté starají v celé zemi o 45 tisíc kilometrů tras.

Kůrovcová kalamita a velký jarní vítr. To je pro značkaře a turisty pohroma. Přeháníme?

„Myslím si, že vůbec nepřeháníte. Opravdu to tak je. A to ještě v našem východočeském regionu je k nám příroda celkem milosrdná. Ale například Jeseníky, nebo Hostýnské vrchy, tak tam se bezesporu už o katastrofu jedná. Protože tam jsou opravdu holiny na obrovských plochách. Tam to mají kolegové značkaři ještě podstatně horší. Tam opravdu není na co značit. Tam se využívají ke značení i kameny," vysvětluje Josef Simon, předseda značkařského obvodu Náchod.

Kůrovcová kalamita a velký jarní vítr. To je pro značkaře cest a turisty pohroma

Procházíme okolo složené fůry dřeva a jdeme se podívat, jestli na některém z kmenů nenajdeme turistickou značku.
„Na složené fůře dřeva třímetrových kmenů vidíme jednu turistickou značku, která padla za oběť kůrovci."

Jdeme po turistické trase, která vede z Bělovsi na Dobrošov. Když jdeme okolo takové paseky, kde nezbyl ani jediný strom, a značkaři potřebují dělat značení, jak to řeší?
„Řešíme to takzvanými značkařskými kolíky. Což je ocelová trubka, která má v průměru asi 6 centimetrů. vysoká je zhruba 1,20 nebo 1,50 metru. Ta se normálně zakope do země a na ni se namaluje turistická značka."

Společné putování pěstuje tělo i ducha a přináší lidem radost. Novopacká turistika slaví 100 let

Ze sbírky dřevěných turistických známek na novopacké výstavě ke století novopacké turistiky

V březnu před sto lety byl v Nové Pace založen Klub českých turistů. V novopackém  Suchardově domě připravili členové klubu společně s muzejníky k tomuto výročí výstavu, která bude přístupná do 27. ledna.  Kromě  pohledu do historie jsou na ní k vidění trojrozměrné předměty spojené s turistikou, sběratelské kolekce dřevěných známek, štítků a výkonnostních odznaků. 

A Josef Simon hned doplňuje: „Ale samozřejmě se s těmito kolíky v takovém terénu, jako je les, nikdy nepočítalo. Rostou nám tím velmi náklady na značení."

Je představa, o kolik značek už se přišlo jen na této turistické stezce kvůli kůrovci a polomům?
„na takovéto ploše lesa se jedná o pět až sedm značek, které by turista normálně viděl."

Všechny turistické značky by měly být opravené do léta. Pokud bude kůrovcová kalamita pokračovat, budou značkaři pracovat po celou turistickou sezónu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související