Velká část lesů v CHKO Broumovsko je ohrožena kůrovcem. Nejhorší je situace v Jestřebích horách

22. září 2021 11:01

Ministerstvo zemědělství před pár dny rozšířilo území mimořádně silně zasažené nebo ohrožené kůrovcovou kalamitou. Do takzvané červené zóny se dostala i velká část lesů v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Nejhorší je aktuálně situace v Jestřebích horách, kde se těžba škůdcem zasažených stromů za poslední týden zdvojnásobila. 

„Ten boj je, nechci říct marný, ale toho brouka je prostě moc," říká zaměstnanec aktuálního vlastníka lesů v Radvanicích na Trutnovsku Jaroslav Klíma.

Čtěte také

Z místa, kde právě stojíme, je vidět velkou část Jestřebích hor. Vykácené plochy svědčí o intenzivní těžbě, hnědé stromy zdůrazňují marný boj stromů s kůrovcem, ukazuje Jaroslav Klíma.
„Můžete vidět, že to je prostě rezavé."

V téhle lokalitě se těží prakticky celé léto, v posledních několika dnech ale dělníci pracují i v noci.
„Předpokládáme, že tady bude za chvíli sníh. Tak abychom to zkrátka do prvního sněžení stihli."

Těžká technika tak denně odváží z lesa až 800 kubíků smrkového dřeva, práce potrvají ještě několik týdnů.
„Myslím, že těžba potrvá ještě tak dva měsíce."

Problémy s kůrovcem mají v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko i na jiných místech. Intenzivní kácení pokračuje například na stolové hoře Ostaš, nedaleko Police nad Metují.

„Momentálně na Ostaši pracuje lesní lanovka. Jsou tam nasazeny dvě čety dřevařů s kolovými traktory. A na sousední malé stolové hoře Hejda je nasazen harvestor, abychom vznikající ohniska kůrovce ještě před zimou stihli zpracovat a maximálně tak omezili jarní rojení," vysvětluje správce tohoto majetku Petr Bláha.

Čtěte také

Zástupci Správy CHKO Broumovsko označují současnou situaci za nevídanou, ohrožené jsou i nedaleké Adršpašsko-Teplické skály. Podle Tomáše Milaty, který se stará o lesy v majetku města Teplice nad Metují, je masivní útok kůrovce jen otázkou času.

Možný problém připouští i Eva Jouklová, mluvčí státního podniku Lesy České republiky.
„Rozsáhlá kůrovcová těžba by byla obtížná kvůli nedostupnému terénu a také proto, že jde o chráněné území."

Jedinou výhodou podle Evy Jouklové může být to, že v okolí Adršpachu převažují borovice a listnaté stromy. Les by tak i po vykácení smrků měl zůstat zachovaný.

Spustit audio

Související