Lesům na stolové hoře Ostaš v Broumovské vrchovině hrozí kvůli kůrovci úplné vykácení

20. únor 2020 09:30

Lesy na stolové hoře Ostaš na Náchodsku ve velkém napadl kůrovec. Oblíbená turistická lokalita nedaleko Adršpašsko-Teplických skal tak možná přijde o většinu svého porostu. Těžba v přírodní rezervaci může znamenat komplikace pro návštěvníky, ti se totiž možná na náhorní plošinu dočasně nedostanou.

„Snažte se to dát někam k nějaké skále, prostě někde, kde to nebude tolik překážet," ředitel Benediktinské hospodářské správy Petr Bláha se právě domlouvá s obsluhou harvestoru, tedy specializovaného stroje určeného k těžbě dřeva, na dalším postupu těžby.

Čtěte také

Ta zatím probíhá na úbočí stolové hory, mimo turistickou cestu.
„Napůl zelené koruny, začíná opadávat kůra. A všude nahoře jsou ti brouci. Tyto stromy musí nejdřív pryč."

Jen co počasí dovolí, se těžká technika přesune na náhorní plošinu. Na ní bude v první fázi nutné pokácet tři hektary, tedy asi pětinu lesa.

Podle Petra Bláhy je ale rozsah škod tak velký, že další kácení asi bude následovat.
„Jak to dopadne, nevíme. Ale pokud se neumoudří počasí, tak se dá předpokládat, že celá ta náhorní plošina nakonec zůstane bez stromů. Skutečně by se mohlo stát, že do konce roku tady nebude jediný zelený strom. Je to obtížné rozhodnutí, ale myslím si, že jediné správné."

Kácení stromů omezí přístup turistů na Ostaš

Těžba bude mít dopad i na turisty. Na vrchol 700 metrů vysoké stolové hory totiž vede jediná cesta a tu pravděpodobně z velké části zničí těžká technika, která bude kmeny stromů odvážet. Navíc kvůli průjezdu velkých strojů nemusí být ani pro turisty bezpečná.

Stolová hora Ostaš v Broumovské vrchovině přijde kvůli kůrovci o podstatnou část svých stromů

„Necelých tisíc kubíků dřeva bude potřeba dopravit v nejbližších měsících z Ostaše dolů. Budou tam vyjeté koleje, bude tam bláto, bude to zkrátka nepohodlné pro návštěvníky. Je možné, že se bude muset na nějakou krátkou dobu úplně uzavřít přístup pro veřejnost," vysvětluje Petr Kuna ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Čtěte také

Benediktini, kteří lesy nedávno získali v restituci, právě s Petrem Kunou a jeho kolegy plán těžby konzultují. Dohodli se třeba na tom, že část stromů zůstane na Ostaši k zetlení. V nepřístupných místech nepokácené, jinde alespoň jako volně ležící kmeny.

„I z hlediska biodiverzity je to ležící dřevo významným biotopem. Ale přece jenom tam, kde může zůstat to ležící dřevo stát, je to ještě větší přínos. V nich si potom vytváří hnízda dutinoví hnízdiči a je to vhodné i pro jiné různé druhy organismů," dodává Petr Kuna.

Jak vlastník lesa, tak i ochranáři se shodují, že půjde o významný zásah do celé lokality. A i když už začala náhradní výsadba, obnova bude trvat desítky let.

Spustit audio

Související