Na stolové hoře Ostaš začalo kácení stromů napadených kůrovcem

24. červen 2020 07:12

S několikaměsíčním zpožděním začalo kácení lesa na vrcholu stolové hory Ostaš na Náchodsku. Les v první zóně přírodní rezervace je napadený kůrovcem.

Likvidaci kůrovce nejdřív komplikovalo počasí, následně hnízdění vzácných sokolů. Kvůli zpoždění těžby ale lýkožrout napáchal ve stoletém lese větší škody. K zemi tak půjde minimálně polovina stromů na náhorní plošině.

„Je to asi pět minut po dvanácté,“ popisuje kůrovcovou kalamitu na vrcholu stolové hory Ostaš ředitel Benediktinské hospodářské správy Petr Bláha. Benediktini získali lesy vloni v restituci, na úbočí začali s kůrovcem bojovat už v zimě. Na vrcholu mohli práce zahájit až teď. Kůrovec se podle Petra Bláhy mezitím vyrojil a napadl další stojící stromy. Brouci prakticky ulétli ze stromů, ve kterých přezimovali. „Teď je tedy budeme složitě dohledávat po celém lese a čekat až se někde zavrtají, abychom je pak i s tím napdadeným dřevem odvezli pryč,“ dodává Bláha.

Pracuje se od časného rána

Na místě pracuje harvestor. Podle jeho řidiče Martina Šmatlána jdou práce vzhledem k náročnému terénu pomalu. „Neodsejpá to tady, člověk si tu musí každý den projít práci, kterou bude dělat. Ne, že sedne do mašiny a hned jede. Vypadá to, že je to rovina a najednou tam je schod. Tam pak musím dát klest. Stále si děláme cesty,“ přibližuje Martin Šmatlán.

Pozor musí dávat také kvůli turistům. Ostaš je totiž oblíbenou destinací a na vrchol tak míří malé skupiny i velké dětské kolektivy. I proto začíná harvestor pracovat ve čtyři ráno a končí v poledne, později by to prý bylo rizikové. „Nevím, kde se kdo objeví a časem navíc začne sběr borůvek,“ připomíná Martin Šmatlán.

Na stolové hoře Ostaš začalo kácení stromů napadených kůrovcem

Obavy z toho, aby neohrozil návštěvníky lesa má také Ladislav Šmatlán, řidič vyvážečky, která dřevo sváží z vrcholu dolů. Stejně jako pěší může využít jedinou cestu, po ní se kvůli nerovnostem dá jet pouze krokem. „Když potkám turisty, tak zastavím a nechám je raději projít,“ zdůrazňuje Ladislav Šmatlán.

Turisté na stolové hoře Ostaš

Majitel lesa uzavření oblasti neřešil. Jednak nechce turisty omezovat, navíc by prý někteří lidé stejně zákaz vstupu ignorovali. Pod horou jsou tak alespoň umístěné varovné cedule. Práce potrvají zhruba dva týdny, každý den navíc přitom zvyšuje riziko, že se kůrovec rozlétne i do okolních lesů.

Spustit audio

Související