Kůrovcová kalamita v českých lesích i přes letošní chladnější a deštivé počasí rozhodně nekončí

17. prosinec 2020 09:56

Více deště a chladnější počasí v letošním roce pomohlo majitelům lesů v boji s kůrovcem. Vlastníci porostů ale současně upozorňují, že vyhráno rozhodně není, napadených a vytěžených stromů jsou i letos miliony kubíků. 

„Lesy České republiky letos vytěží asi 14,3 milionů metrů krychlových dřeva," říká mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Čtěte také

A současně dodává, že je to asi o 400 tisíc kubíků víc než v minulém roce.
„Těžíme především stromy zasažené kůrovcem. V nekalamitních letech těžily Lesy České republiky průměrně asi 8 milionů metrů krychlových dřeva."

Situace se postupně zlepšuje na Moravě nebo v některých částech Vysočiny, naopak podle odhadů lesníků bude kalamita eskalovat v Libereckém kraji a problémy jsou i v lesích na hranicích s Národním parkem České Švýcarsko, tedy v Ústeckém kraji.
„V Královéhradeckém kraji těžíme nejvíce kůrovcového dříví v okolí Dvora Králové nad Labem. Děláme všechno pro to, abychom kalamitu zpomalili a časem zastavili."

S kůrovcem kromě státního podniku bojují i další vlastníci.

Čtěte také

Například Městské lesy Jaroměř pokácí v letošním roce deset tisíc kubíků dřeva napadeného kůrovcem. To je podle jednatele společnosti Jaroslava Němce o zhruba o 55 procent méně než loni.
„Současné počasí kůrovci nesvědčí, protože část brouků může pod kůrou zplesnivět. Tedy mohlo by to znamenat na jaře zase menší nálety."

V ideálním případě se prý množství problémových lokalit v příštím roce ještě sníží.
„Já věřím, že bychom se mohli opět dostat na polovinu, to znamená 5 tisíc kubíků napadené kůrovcové hmoty."

Pro červenou zónu, kde jsou lesy silně postiženy nebo ohroženy kůrovcovou kalamitou a schnou, platí mimořádné opatření Ministerstva zemědělství

Lesníci ale nebudou spoléhat jen na počasí. Během zimy se chystají lokality napadené kůrovcem vyhledávat a následně okamžitě kácet.

Spustit audio

Související