Školáci z Broumovského výběžku možná začnou jezdit na lekce plavání do Polska

23. březen 2023 07:59

Starostové měst a obcí v Broumovském výběžku zvažují přesunutí lekcí školního plavání do Polska. Víc než tisícovka dětí tamních základních a mateřských škol doteď využívala bazén v Broumově patřící soukromé společnosti, ta ale pro školní plavecké kurzy změnila podmínky. Plavání v Polsku, konkrétně třeba v Nowe Rudě, tak může být pro školy v příhraničí levnější. 

Čtěte také

„Tam je ta spolupráce možná. Říkali, že to není problém,“ říká nezávislý starosta Broumova Arnold Vodochodský. Je ale podle něj potřeba vyřešit několik legislativních podmínek. „Musí tam být český učitel, tedy lektor, musí tam být pojištění, což se dá řešit. Žák musí mít pas nebo občanský průkaz, což se také možné vyřešit.

Víc než tisícovka školáků z Broumovského výběžku by bazén v polské Nowe Rudě mohla využívat denně mezi dvanáctou a šestnáctou hodinou. Teď je podle Arnolda Vodochodské potřeba spočítat, na kolik by kurzy plavání v zahraničí vyšly. „Vstupné je minimální, vychází kolem 25 korun na jednoho žáka. A zjišťujeme, kolik by nás stál autobus. Mám také tipy na dva lektory, které oslovíme.

Čtěte také

Z Broumova do Nowe Rudy je to něco přes 20 kilometrů, s dojížděním do Polska by neměli problém ani z okolních měst.

„Určitě bychom se toho nebáli, říká například nezávislý starosta Teplic nad Metují Josef Bitnar.

A podobně mluví i starosta Police nad Metují Jiří Škop z ODS. „Je to jedna z alternativ, která se nabízí. Protože samozřejmě přemýšlíme o polské variantě na té nám bližší straně směrem k Náchodu. Ale pokud bude možnost i tady a bude to dávat ekonomický smysl a bude to únosné jak pro nás, tak pro rodiče, tak každá z těchto variant je pro nás ve hře.

Čtěte také

Strach nemá Jiří Škop ani z toho, že by učitelé s dětmi pravidelně cestovali do zahraničí. „Jsme Evropská unie, takže toho bych se nebál. A rodičům to budeme umět vysvětlit. Navíc ti rodiče si váží toho, že se děti učí plavat. Berou to jako velké plus a velký bonus.

S rodiči se o možnosti plavání v zahraničí chystají mluvit i v Broumově, říká Gabriela Vytlačilová z odboru školství tamního městského úřadu. „Co nejvíce informací si teď chceme zjistit, abychom věděli. A pak se budeme muset zeptat i rodičů na tuto možnou variantu.

Ve hře je stále i varianta, že budou mít děti základních a mateřských škol Broumovského výběžku plavecké kurzy i v příštím školním roce v Česku. Podle starostů rozhodne především cena.

Spustit audio

Související