Správně plavat, znamená správně žít. Jak pravidelně dýchat a další nezbytné rady do vody

19. srpen 2016

Radioporadna: Mgr. Flieglová - Plavání pro zdraví a kondici. Nejčastější chyby při plavání. Jak správně dýchat a další rady nezbytné pro zdravé plavání. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Plavání je pohyb, pomocí kterého se lidé a zvířata dokážou přemisťovat ve vodě pouze pohyby vlastního těla.

První historické záznamy, ukazující, že lidé uměli plavat, pocházejí ze starověkého Egypta. Ve starověku nedosáhlo plavání vrcholu v Egyptě, ale v Řecku a Římě, kde bylo součástí vzdělání.

Po nástupu křesťanství umění plavat upadalo. K plavání se vrátili až humanisté, kteří studovali antická díla, ve kterých se dozvěděli o způsobech plavání.

Na toto téma vznikla různá pojednání a v roce 1538 sepsal švýcarský profesor Wynmann první učebnici plavání.

A ještě jedno upozornění: plavání je velice návykové!

Tento sport získával čím dál více na oblibě, později začaly vznikat plavecké školy, nebo bylo plavání zařazeno do vyučování v běžných vzdělávacích institucích. V období romantismu nabylo plavání nového významu jako sportovní disciplína.

Pro člověka je plavání stejně přirozený pohyb jako běh. Každé novorozeně umí plavat, i když to zhruba v prvním roce zapomeneme.

Plavecký bazén

Plavání je vhodný kompenzační sport pro stále populárnější běh
Plavání se doporučuje na bolesti zad, kloubů a dýchací obtíže. To vše ocení tělo každého běžce. Přirozeně posílíte horní půlku těla, kterou běháním zanedbáváte, klouby si na chvíli odpočinou od neustálých otřesů, kotníky si uleví.

A dýchání? Kdo z nás by nechtěl, aby se mu lépe dýchalo. Tlak vody na hrudní koš zapříčiní posilování dýchacích svalů.

Plavecké způsoby:
Prsa jsou v plavání jedna z plaveckých technik.Tento plavecký způsob připomíná plavání žab. Člověk plave na břiše, rukama se odráží do stran a zezadu se odráží nohama.

Během plavání kraulem se postava plavce nachází v téměř vodorovné poloze vzhledem k hladině, což má za následek minimální odpor. Kraul je nejrychlejší plavecký způsob, který existuje.

Motýlek se plave po břiše hlavou dolů. Po vynoření z vody se vytahují obě ruce současně a pohybují se dopředu k hlavě a podél ní se vrací pod vodu. Následně se podél těla pohybují po co nejdelší dráze.

Znak se plave na zádech, ruce pracují podobně jako u kraulu (pravá ruka se pohybuje vzduchem za hlavu, zatímco levá pracuje ve vodě, aby byla rychlost co nejvyšší). Je velmi důležité před vnořením ruky do vody co nejvíce vytočit rameno, aby se dráha ruky ve vodě co nejvíce prodloužila.
(Zdroj: Wikipedie)

Koupání, pláž, moře, žena, plavání
Spustit audio