Sára Betlachová, tanečnice T-BASS: Doma musím občas přestěhovat i nábytek, abych se tam vůbec vešla

4. březen 2021

O hradecké taneční skupině T-BASS je zase slyšet. Díky velkému úspěchu na historicky prvním tanečním online mistrovství České republiky v hip hopu, kde zazářila dvanáctiletá tanečnice Sára Betlachová. Je naším hostem spolu s šéfem T-BASS Zdeňkem Zolmanem.

Já hned gratuluji k devátému místu na mistrovství. Je to pro tebe, Sáro, zatím největší úspěch?
Sára Betlachová: Zatím ano.

Sára Betlachová a Zdeněk Zolman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zdeňku, vy jste na sociálních sítích sršel doslova nadšením. Takže je to asi velká vzpruha pro všechny v této době.
Zdeněk Zolman: Víme, jaká je doba. A hrozně se mi líbí, že naše organizace Czech Dance Organization uspořádala historicky poprvé online soutěž sóla, kde se Sára z 80 tanečníků dostala až na deváté místo ve finále. Je to pro nás zase trošku takový svěží vítr do toho, co děláme.

Jak dlouho jsi se Sáro připravovala na sólové vystoupení?
Sára Betlachová: Tak pár týdnů, protože tam je určitá doba, do kdy musíte poslat video.

Viděla jsem to video, je rozvlněné, krásné. Jsi unavená po takovém vystoupení?
Sára Betlachová: Většinou ano, jelikož to točíme několikrát a potom vybereme nejlepší video. A to se pošle do soutěže.

Ve studiu je to lepší než doma. Trenéři lépe najdou chybu, opraví vás a vše vysvětlí, než když trénujete na dálku.
Sára Betlachová, tanečnice T-BASS v hip hopu

A choreografii si vymýšlíš sama?
Sára Betlachová: Vymýšlím si to sama, ale pomáhala mi s tím trenérka Tereza Kučerová.

Tanec, to je asi běh na dlouhou trať, baví tě hodně?
Sára Betlachová: Baví. Tancuji už od šesti let, předtím jsem byla v taneční skupině Flow a v necelých 10 letech jsem přestoupila do T-BASS.

Čtěte také

Ty ale nejsi z Hradce Králové, takže to máš pořádný kus cesty na tréninky. Odkud dojíždíš?
Sára Betlachová: Dojíždím z Dolních Libchav, což je vesnice blízko Ústí nad Orlicí.

Zdeňku, to už tedy vyžaduje pořádnou dávku nadšení.
Zdeněk Zolman: Já to moc obdivuji, protože Sára má třikrát týdně tréninky v Hradci Králové a hodinu musí sedět v autě. Obdivuji samozřejmě i její rodiče a teď jim posílám velký dík. Dojíždí nám hodně tanečníků a mě to těší, ale ty děti malinko lituji. Ovšem ten výsledek je úžasný, Sára je naprosto skvělá, chodí na online lekce jak lektorů T-BASS, tak si i sama shání externí lektory, kteří třeba za námi jezdí na soustředění. Takže na sobě opravdu pracuje.

Taneční skupina T-BASS z Hradce Králové učí děti a mládež vnímat tanec jako způsob kvalitně stráveného volného času formou pohybu

Ovšem teď jezdit na tréninky nemůže. Sáro, určitě bys ráda opět jezdila na tréninky, ne?
Sára Betlachová: Ve studiu je to lepší než doma, jelikož tam je o dost více místa. Doma musím občas přestěhovat i nábytek, abych se tam vůbec vešla. A když jste přímo s trenéry, tak oni vám lépe najdou chybu, opraví vás a vše vysvětlí, než když trénujete na dálku.

Zdeňku, že vy jste před časem mluvil o tom, že jste začínal tancovat kvůli Michaelu Jacksonovi. Ale teď jsou vzory, předpokládám, úplně jiné. Sáro, kdo inspiruje?
Sára Betlachová: Já hledám různá videa na YouTube, ale nedokážu říct úplně přesně někoho konkrétního.

Koronavirus nás teď pozavíral doma, izoloval od přátel. Ty chodíš do sedmé třídy, jak vypadá tvůj současný den?
Sára Betlachová: Ráno vstanu a mám online hodinu, musím udělat úkoly a potom mám většinou trénink. Tohle musím nějak stihnout.
Zdeněk Zolman: Sára je poprvé v rádiu. Byla z toho trošku nervózní.

Sáro, viděla jsem tě vést i taneční hodinu. Je to specialita online života nebo už jsi také lektorka?
Sára Betlachová: Ne, v první soutěži jsem se měla vžít do role choreografa, kde jsem hudbu, styl i choreografii vymýšlela sama. Teď už hudba i styl jsou většinou předurčeny, takže už jen vymýšlíme choreografii.

Čtěte také

Chtěla bys být lektorkou a učit tanec?
Sára Betlachová: Možná ano, ale je to trošku složitější vymýšlet nějakou dobrou choreografii. Je za tím spousta práce.

Tančíš hlavně sólo nebo i ve skupině?
Sára Betlachová: Hlavně sólo, ale když jsou soutěže, tak normálně i ve skupině.

Zdeňku, Sára je určitě výjimečná. Máte takových talentů víc?
Zdeněk Zolman: Teď bude další online soutěž, další mistrovství republiky, tam bude i Taneční skupina roku. Celkový vítěz ve všech tanečních stylech může jet i do New Yorku. Už se nám přihlásilo 15 dětí z T-BASS. Sára byla taková pilotní, která ukázala, že by to šlo. Byla tahounem a motivovala ostatní tanečníky. Takže máme spoustu šikovných dětí. U toho sólového tance je strašně těžké sebrat odvahu a jít tam sám za sebe. Sólové tanečníky v tomto směru moc obdivuji.

Královéhradecká skupina T-BASS roztančila Times Square v New Yorku

To by bylo fajn zatančit si v New Yorku.
Zdeněk Zolman: My už jsme tam byli před pár lety, když jsme vyhráli. Je to krásné.

Učitelé na základních i středních školách v tuto chvíli mluví už hodně o absolutní ztrátě motivace u dětí. Jak je to u tanečníků? Jsou odolnější?
Zdeněk Zolman: Je to všude stejné. Já bych touto cestou chtěl poděkovat všem lektorům, vůbec ve všech sportech a kroužcích, protože mám už signály, které nejsou úplně pozitivní. Spousta tanečních škol už to třeba i vzdala, nemají už na tréninky přes počítače energii a třeba už ani finance, protože doba je opravdu složitá. Takže já chci poděkovat nejen lektorům, kteří se stále snaží děti motivovat a hledají potřebnou energii, ale vůbec všem lidem, kteří se dětem věnují online a snaží se bojovat. Smekám před nimi, protože je to strašná dřina. To si nikdo neumí představit, co lektoři za tím počítačem zažívají.

Děti jsou pro mě teď největší hrdinové této doby. Jestli to vše ustojí a začnou dál fungovat normálně, tak smekám.
Zdeněk Zolman, zakladatel taneční skupiny T-BASS

Vydržely vám děti nebo se odhlašují?
Zdeněk Zolman: Odhlašují se, protože přeci jen, ten osobní kontakt chybí. Ale já říkám, je lepší si na chvilku od toho odpočinout a pak se vrátit v plné síle zpátky. Takže netlačíme na pilu. Nemyslel jsem si, že v životě něco takového zažiji. Obdivuji všechny lidi, kteří pracují s dětmi. Protože děti jsou pro mě teď největší hrdinové této doby. Jestli to vše ustojí a začnou dál fungovat normálně, tak smekám. Fandím rodičům a lidem, kteří se dětem věnují, jen ať to vydrží.

Taneční skupinu T-BASS
založil v roce 1997 v Hradci Králové Zdeněk Zolman. Skupina se hned od počátku svého fungování zabývá tanečními technikami Street Dance a snaží se reagovat na nejmodernější taneční trendy. Zárukou je dobré zázemí, kvalifikovaní a zkušení lektoři s mnohaletou praxí a výbornými výsledky, přátelský kolektiv a lidský přístup.

Vy se určitě nevzdáváte, vymýšlíte nové projekty. Prý tančíte i na kolečkových bruslích. Sáro, umíš tančit na kolečkových bruslích?
Sára Betlachová: Netančím na kolečkových bruslích. Ale chtěla bych to někdy vyzkoušet.

Čtěte také

Takže to je výzva. A chtěla bys být profesionální tanečnicí nebo jak vidíš svoji budoucnost?
Sára Betlachová: Určitě se chci tancování věnovat dál. Ale nevidím do budoucnosti, nevím, jestli mě to bude stále bavit. Zatím mě to baví moc.

Věnují se u vás děti ještě i nějakému jinému sportu? Nebo na to už není čas?
Zdeněk Zolman: Já preferuji, aby děti dělaly i jiné sporty. Není to tak, že jedeme jen tanec. Jsem zastáncem celkového rozvoje těla i pohledu na život. Takže jsem hrozně rád, když dělají nějaké sporty. Snažíme se to i kombinovat a pomáhat dětem, aby klidně dělaly i druhý kroužek. Já jsem spíš pro takovou cestu. Zkrátka nadšení do pohybu.

Zdeněk Zolman, Sára Betlachová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsem moc ráda, že jste se zastavili a svým nadšením možná inspirovali i ostatní. Aby se nevzdávali a bojovali. Tanečnice Sára Betlachová a Zdeněk Zolman ze skupiny T-BASS byli našimi hosty. Ať se vám daří.
Děkujeme, na shledanou.

Spustit audio

Související