Zdeněk Zolman: „V tanci máte pořád co objevovat. A nejhezčí na něm je, že neustrnete ve stereotypu“

9. září 2020

Co je nového u hradecké taneční skupiny T-BASS, o tom si budeme povídat se Zdeňkem Zoli Zolmanem, který tuto dnes už prestižní taneční školu, která vychovává děti nejen v Hradci Králové, ale i v Pardubicích, před mnoha lety zakládal. 

Tak kolik už je to let? Potkali jsme se tady, když jste slavili 20. narozeniny. Ale nevím, kolik let už je to zpátky.
Byl to rok 1997, takže už je to 23 let. Strašně to letí. Bylo mi tenkrát 20 let a začali jsme bláznit s tancem.

Zdeněk Zoli Zolman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak vás to vůbec napadlo?
Nás tenkrát konkrétně hodně oslovil Michael Jackson. Nebyl samozřejmě žádný internet, nic, takže jsme po diskotékách i na videokazetách poslouchali a koukali, co se kde pouští a tančí. Snažili jsme se okoukávat, co se ve světě tancuje. A mě hip hop a street dance oslovil tak strašně moc, že jsem do toho chtěl zblbnout i jiné lidi. A postupně se to začalo nabalovat a zbláznil jsem víc a víc tanečníků.

Čtěte také

Moderní taneční styl street dance.
On do sebe zahrnuje všechno, break dance a všechny moderní taneční styly.

Ovšem pochází tedy vlastně z ulice.
Je to tak. Kolikrát si i my rádi zatancujeme na ulici.

To musí být zážitek, když najednou začne nečekaně nějaká parta tancovat uprostřed města.
Přesně tak. Proto vznikl i nápad Streetmanie, jejíž další ročník bude v sobotu 12. září. To byl přesně ten nápad, chtěli jsme tanec ukázat lidem přímo na ulici.

Hodně propojujeme hudbu, zpěv a tanec s dalším uměním. Stále si držíme onen pocit, být na začátku a něco objevovat a vymýšlet.
Zdeněk Zolman, zakladatel T-BASS

Jaké byly tenkrát ty začátky? Co máte všechno za sebou za těch 23 let?
Začátky byly skvělé, ale co mě na tom asi teď baví úplně nejvíc, že celý náš skvělý tým lektorů a tanečníků má stále pocit, že jsme na začátku. Protože v tanci se dá pořád něco objevovat a to je na tom asi to nejlepší. Pořád nás baví v tanci hledat nové cesty. Propojovat víc umění, jak tanečních stylů, tak i dalších kultur, malování nebo zpívání. Spousta našich lidí se snaží dělat i hudbu, zpívají, hrají na hudební nástroje. Takže to hodně propojujeme. Stále si držíme onen pocit, být na začátku a něco vymýšlet. Děti jsou hrozně šikovné, moc toho umí. Snažíme se být stále na začátku.

Taneční skupina T-BASS z Hradce Králové učí děti a mládež vnímat tanec jako způsob kvalitně stráveného volného času formou pohybu

To je strašně těžké nesklouznout do stereotypu.
Teď jsi to řekl úplně přesně. Abychom nezůstali ve stereotypu. Je zapotřebí vymýšlet pořád nové věci.

A týká se to i tebe? Pořád tancuješ?
Tancuji, ale už ne aktivně. Spíš jen na tanečních party, to znamená pro zábavu. Ale pořád mě zajímá tanec i nová hudba, která se vyvíjí. Objevuji co poslouchají mladí a nechám se nimi inspirovat. A pak vlastně ruku v ruce vznikají i nové taneční styly a reagují na tu hudbu. Nehledě na to, že dnes děti umí perfektně anglicky, takže mohou reagovat i na slova písně přímo tím tancem a pohybem. Vyjádřit o čem se v písničce zpívá.

Dnes je muziky nepřeberné množství. Dříve si musel člověk koupit desku.
My jsme museli jet do Německa pro cédéčko a to poslouchat tři dny. Přivezli jsme si dvě nebo tři nahrávky, protože byly pro nás hrozně drahé. A tady jsme se to snažili dostat do počítače a potom z toho něco namixovat.

A teď je doslova vše online.
Dnes je to obráceně. A máš pravdu, že je těžké se v hudbě vůbec zorientovat. Ale když se necháš inspirovat mladými lidmi, kteří to poslouchají, trošku to přeberou a pak ti řeknou, tohle je pecka, tohle mě hrozně baví, tak my už na to reagujeme a chytáme nový vítr.

Čtěte také

Já tě trochu podezřívám, že i díky tomu zůstáváš stále mlád.
To si nemyslím. Ale co se týče hlavy, tak určitě. Protože si myslím, že všichni, kteří dělají v kultuře a umění se pořád nějak vzdělávají. Určitým způsobem jsou stále svěží.

Jak jste vůbec zvládli současnou covidovou dobu, protože i vás to samozřejmě poznamenalo. Umělci to teď nemají jednoduché.
Nemají to jednoduché, upřímně je lituji. A doufám, že to zvládnou. My jsme samozřejmě také zavřeli taneční školu, ale přišla jedna výborná věc, že jsme začali učit online. To znamená, že všechny děti normálně chodily na tréninky doma v obýváku, kde viděly lektora na počítači a lektor viděl je, takže je mohl opravovat. Měli jsme skoro devadesátiprocentní účast na takových trénincích, což bylo příjemné.

Královéhradecká taneční skupina T-BASS na Czech Dance Masters

Já jsem se právě chtěl zeptat, jestli děti nezlenivěly.
Právě že vůbec. Já jsem z toho byl nadšený. Samozřejmě jim to nenahradí fyzický kontakt tréninků, ten dětem strašně chybí. Na soustředění jsme je teď vůbec nemohli dostat z parketu, stále chtěly tancovat. Vznikla i fotografie online, kterou teď v sobotu na Streetmanii ukážeme. Takže jsme to zvládli a začínáme trénovat. Děti chodí a je to skvělé. Nedá se úplně nahradit fyzický kontakt lektora s dětmi.

Takže jste měli letní soustředění.
Měli jsme ho v půlce prázdnin. Děti měly opravdu čtyřfázové tréninky, večer dělaly taneční představení. Jak říkám, pořád chtěly tancovat.

Streetmania 2020

Pro tebe je také důležité, aby mezi tanečníky byla správná parta.
Strašně moc na tom záleží. Pracujeme na tom se všemi našimi lektory, aby děcka fungovala v partě.

Přijde někdo, kdo vůbec tancování v životě neviděl a první, co ho zaujme, je ona atmosféra a energie, která se z dětí přenáší na diváky.
Zdeněk Zolman, zakladatel T-BASS

Hledáte jako vždy na začátku školního roku nové tanečníky?
Ano. Tanečníky a tanečnice od dvou a půl let už učíme v doprovodu rodičů. Ale co je skvělá disciplína, že opravdu máme kategorii nad 25 let, kategorie rodiče a děti. Máme tanečníky nad 40 i nad 50 let. Teď máme i šedesátiletou tanečnici, jezdí na mistrovství České republiky. Rodiče s dětmi tančí jednou týdně a je to skvělá zábava. Hodně se nám hlásí. Je to i perfektní způsob pro komunikaci s těmi dětmi. Mohou se potom doma bavit o tanci. To funguje a mám z toho velkou radost. V jakémkoliv věku se k nám můžete přihlásit. Teď během září.

Čtěte také

Taneční studio máte v Hradci Králové i v Pardubicích.
Ano. V Pardubicích máme místo bývalé továrny nádherné taneční studio. A tady bývalá Severka, předělaný kulturní dům. Město nám s tím hodně pomohlo, máme úžasné prostory tady v Hradci Králové.

A co nás tedy čeká v sobotu 12. září na Streetmanii? Protože to je velká akce, kterou každoročně pořádáte.
Vzniklo to hned první rok, co byl založen T-BASS. Vznikla taková tradice, která snad nebude přerušena. V sobotu bychom chtěli od 15 hodin na střeše obchodního centra Futurum ukázat choreografie, které zatím děcka teprve trénují, takže to bude velice zajímavé. Čeká vás tříhodinová show na střeše Futura a nevíme, jak to vlastně celé dopadne.

Taneční skupinu T-BASS
založil v roce 1997 v Hradci Králové Zdeněk Zolman. Skupina se hned od počátku svého fungování zabývá tanečními technikami Street Dance a snaží se reagovat na nejmodernější taneční trendy. Zárukou je dobré zázemí, kvalifikovaní a zkušení lektoři s mnohaletou praxí a výbornými výsledky, přátelský kolektiv a lidský přístup.

Kolik vás tam bude?
Hodně. Víceméně celý T-BASS by tam měl být. A všechny děti ukáží, co dovedou.

Určitě se na to přijďte všichni podívat, protože tam vždy panuje úžasná atmosféra. Dokážete lidi strhnout, nechají se vtáhnout a na střeše s vámi tancují.
Máš pravdu, protože kolikrát přijde někdo, kdo vůbec tancování v životě neviděl a první, co ho zaujme, je ona atmosféra a energie, která se z dětí přenáší na diváky. Hrozně je to baví.

Zdeněk Zoli Zolman a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ať vás to dál baví. Zdeněk Zolman byl naším hostem. Ať se taneční skupině T-BASS daří.
Děkuji moc. Krásný den, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související