Zahodila jsem tenisovou raketu do kouta a šla jsem tancovat, směje se Tereza Karanská z T-BASS

26. září 2018

Dnes si budeme v Českém rozhlase Hradec Králové povídat o tanci a hlavně o tom, že v Hradci králové už mnoho let existuje skvělá taneční skupina, skupina T-BASS, která přesně před rokem oslavila své dvacetiny. I letos vybízí malé tanečníky, aby se do jejích řad tedy přihlásili. 

Ve studiu vítám Terezu Karanskou ze skupiny T-BASS. Terezo, vy jste lektorka tance?
Ano.

Jak dlouho už tančíte?
Tancuji 17 let. A tanec učím už nějakých 6 až 7 let.

Z toho ovšem vyplývá, že se vám z dětského koníčku, když to tak řeknu, stalo zaměstnání a povolání.
Ano, povedlo se mi to. Je to takový splněný sen.

Tancem k trvalé aktivitě. T-BASS učí děti už 20 let vnímat život formou pohybu i komunikace

Královéhradecká taneční skupina T-BASS

Taneční skupina T-BASS učí děti a mládež vnímat tanec jako způsob kvalitně stráveného volného času formou pohybu, fyzického vyžití a muzikálního vnímání. Zárukou je při tom dobré zázemí, kvalifikovaní a zkušení lektoři s mnohaletou praxí a výbornými výsledky. Taneční skupina T-BASS je tedy místem, kde se smysluplně a naplno věnují výchově mládeže.

Co vás přivedlo k tanci? A co vás přivedlo hlavně do T-BASS? Protože to jsou moderní tance. Že jste si nevybrala nějakou tradiční taneční školu, kterých v Hradci Králové také hodně.
Mně se to seběhlo všechno hrozně náhodou. Já si pamatuji, že jsem hrála tenis a tenkrát nějak odpadl trénink, vracela jsem se zpátky na sídliště, kde jsem bydlela a tam jsem potkala kamarádku, která zrovna začínala tancovat v T-BASSu. A ta mi řekla, že ten den jsou nábory. Myslela jsem si, že tam budou nějaké tance ukazovat, tak se s ní půjdu na to podívat. No a potom jsem přišla domů, zahodila tenisovou raketu do kouta a šla jsem tancovat. A bylo to. Už mi to zůstalo. 17 nebo možná 18 let.

Vy máte vždy na začátku školního roku jednu velkou akci a to je Streetmania. Jak se to letos povedlo?
Bylo to super, bylo to úžasné. Mně přijde, že je to každý čím dál lepší. Že se to posouvá a že tam chodí víc a víc lidí. Myslím, že se nám daří držet a posouvat tu úroveň. Byla to již 19. Streetmania, což je neuvěřitelné.

Taneční život je super. Máme bezvadnou partu a je tam spousta skvělých lidí. Prostě se snažíme a máme se všichni rádi.
Tereza Karanská, taneční skupina T-BASS

U tohoto moderního, vlastně pouličního tance street dance, je obrovská atmosféra, viďte?
To je na tom výjimečné. Jsou do toho většinou dané tak velké emoce, které ti lidé dokáží předat ostatním, že opravdu i párkrát mně se stává, když koukám na nějaké vystoupení, že jsem v tom úplně ponořená a mám husinu. To je super.

T-BASS se drží na špičce českého moderního tance

Terezo, letos je to už pro T-BASS tedy 21. sezona, do které vstupujete. V roce 1997 to začalo. Co všechno má skupina T-BASS za sebou? A teď mám na mysli velké soutěžní úspěchy.
Ono je toho opravdu hodně. Ale musím říct, že se nám daří každý rok probojovat se na mistrovství republiky a nějakým způsobem tam do toho zasáhnout. Což si myslím, že je pro nás hrozně skvělé. Opravdu tam každý rok jedeme a jsme součástí taneční základny v České republice. To si myslím, že je super. A daří se to zástupcům od dětí až po rodiče, ti se také pořád účastní.

Kromě těch soutěžních úspěchů musíme říct, že jste vystupovali i s velkými hvězdami showbyznysu, zpěváky a zpěvačkami. Vystupovala jste také někdy s nějakou známou kapelou?
Co musím říct, tak mě hodně bavila spolupráce, když jsme vymýšleli vystoupení s kapelou Memphis, která je také hradecká. To mě hodně bavilo, to bylo super.

T-BASS se drží na špičce českého moderního tance

To by bylo zatancovat si s Michaelem Jacksonem, ne?
To určitě, ale to už se nám bohužel nesplní.

T-BASS je dnes nejen taneční skupina, ale i prestižní taneční škola, která vychovává děti v Hradci Králové i v Pardubicích. Mohli bychom říct rodičům a prarodičům, aby k vám své děti přivedli. Od kolika let se s tím moderním tancem dá začít?
My máme jednu přípravku, která je od 2,5 let pro děti. Je to tedy s rodiči a je to super. Protože se právě zapojí i ti rodiče fungují s tím svým dítětem. Takže to máme od 2,5 let. A máme tam i jednu babičku, která s námi tancuje.

Takové věkové rozpětí, od 2,5letých dětí až po rodiče, nebo babičky. Tak mě zajímá život v té skupině, v partě tanečníků. Protože ona to samozřejmě není jen legrace a zábava. Je to také posilovna a velká dřina, když to chce člověk někam dotáhnout.
Ano, není to jen sranda, ale celkově se musí člověk starat o sebe, o své tělo, aby to zvládalo. A aby toho zvládlo co nejvíc. Takže nějaké posilování, protahování a celková životospráva tam musí být, samozřejmě.

Královéhradecká taneční skupina T-BASS

A jak tedy funguje onen život ve taneční skupině?
Ten život je super. Já to mám opravdu hrozně moc ráda. Protože mi přijde, že je tam je spousta skvělých lidí. Že jsou všichni uvolnění, když tam přijdu, tak mají vždy všichni dobrou náladu, což je prostě skvělé. Snažíme se a máme se všichni rádi.

Takže partu držíte?
Úplně skvěle, ano.

Protože parta je hodně pro správný kolektiv hodně důležitá.
Je to základ.

Vy jste i část prázdnin strávili na soustředění. Prostě věnujete kus prázdnin tréninku.
Přesně tak. Ale máme chvilku volno. Scházíme se v tělocvičně, ale i když máme volno, tak se prostě sejdeme a zkoušíme nějaké nové věci, nebo něco vymýšlíme. Cokoliv, co nás zrovna v tu chvíli napadne. Nevydržíme bez sebe.

Královéhradecká skupina T-BASS roztančila Times Square v New Yorku

Jak dlouho trvá vypracovat a sestavit nějakou pořádnou taneční choreografii? Protože já bych řekl, že už je vše vymyšlené, že už se nedá nic nového vymyslet.
To je právě ono. Vymyšleného už toho je hodně, takže dá potom spoustu práce a hodně fantazie, aby člověk přišel s něčím originálním, s něčím co tady ještě nebylo. Já mám také pocit, že už všechno bylo. Že všechno někdo udělal a bylo to originální. Je opravdu těžké teď přijít s něčím novým.

Jak se skládá choreografie? Přemýšlíte nad ní dlouho, než vytvoříte něco nového?
Určitě. Přemýšlíme nad ní hodně dlouho, to musím říct. A potom, jak dlouho to trvá, to je různé. Když se to vymyslí opravdu úplně, je to nápad, který jde hned na plac, tak to je rychlé. Protože se to musí rychle udělat. A pak jsou věci, na kterých se pracuje déle a dodělávají se do takových detailů. Jak jsme říkali, není to jen zábava a legrace, ale také dřina.

Čtěte takéTaneční skupina T-BASS

Musí se to vymyslet, musí se to natrénovat a nazkoušet. Co vás čeká letos? Určitě spousta soutěží.
Čeká nás spousta soutěží a čekají nás i naše tradiční akce. Máme vánoční show, kam se mohou lidé přijít podívat. Tu už teď tvoříme, protože Vánoce jsou vlastně za chvilku. A budou určitě i rolničky.

Pracujete tedy hodně dlouho dopředu. Ještě mě zajímá, Terezo, kam tedy mohou rodiče přivést své nevybouřené caparty, aby se vybouřili u vás tancem?
V Hradci Králové máme naše překrásné studio v ulici Gagarinova, je to kousek od Alessandrie, bývalá Severka. A v Pardubicích máme studio na ulici 17. listopadu, to najdou určitě všichni.

img_9038.jpg

Tak ať je těch nových tanečníků, kteří přijdou do T-BASS, co nejvíc. Držíme samozřejmě v nové sezoně palce, jste skvělí. Lektorka Tereza Karanská byla dnes s námi. Děkujeme.
Děkuji. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související