S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Vaříme v Novém Bydžově
Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam vyjíždíme? Postupně navštěvujeme královská věnná města.
Ta si nejprve projdeme, dozvíme se, jak tu žili naši předkové, jak vznikl název města a proč je právě toto město věnné. Navíc vám poradíme kam jít, která místa navštívit a také, kde si můžete pochutnat.
Kam jsme vás zavedli 29. července 2017?
Do města, jehož znak má zajímavou podobu - na červeném štítě je doprava obrácený bílý dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a jazykem a s korunou na hlavě. Navštívíli jsme Nový Bydžov.
Kdo a komu toto město věnoval a jak vznikl název města - nám řekl vedoucí muzea a kronikář Jan Kohout.
Představil nám město, které je díky svému pravidelnému půdorysu (tzv. bydžovský čtverec) považováno za unikátní ukázku středověkého urbanismu.

Připomněl nám důležité historické milníky, ale přidal i pár tipů a doporučil nám, co bychom rozhodně neměli vynechat, pokud se do Nového Bydžova vydáme.
A ldyž jsme si město prošli - zašli jsme si do hotelu Classic, kde na nás čekal jeho provozovatel Miroslav Pošík. Ten nám nabídl: filátka z pstruha, povidlovou a švestkovou omáčku, hovězí loupanou plec na rozmarýnu, naučil nás udělat si doma silný telecí nebo hovězí vývar demi - glace a poradil, jak si připravit nejlepší kuřecí prsa. Nakonec jsme si připomněli jídlo našich předků „peciválky".
Pokud máte chuť a čas - přijměte naše pozvání na výlet i ke stolu. Zve vás Zdena Kabourková.

Na Novobydžovsku bývaly na Štědrý den tradičním pokrmem peciválky, jinde nazývané peřinky, jinde zas chlupaté buchty nebo vořechy. Peciválky se mohly upéct předem, pak jen rozpéct, omočit v sirobu a obalit strouhaným perníkem. V dnešních časech už je opravdu raritou, pokud někdo doma vaří sirob z řepy cukrovky. Pokud nevíte, kde vzít řepu cukrovku nebo nemáte čas vařit pravý sirob, můžete ho nahradit medem ohřátým ve vodní lázni, smíchaným s přepuštěným máslem. Se sirobem nebo medem peciválky chutnají královsky.
Peciválky z Nového Bydžova
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
15 dkg cukru
1 sáček vanilkového cukru
20 dkg másla
5 dkg kvasnic
špetka soli
asi 3dl vlažného mléka

Na náplň: umletý mák povařený v mléce, oslazený, s rozinkami, citrónovou kůrou, vanilkou, lžičkou másla, popř. ořechy nebo nasekanými mandlemi.
Na obalování: Řepný sirob nebo teplý med, promíchané s přeškvařeným máslem a nastrouhaný perník (nejlépe rumové perníčky).
Do hrníčku rozdrobte kvasnice, zasypte je trochou cukru, rozmíchejte a zalijte vlažným mlékem. Přidejte dvě lžíce mouky a nechte vzejít kvásek. Ten vlijte do mouky, přidejte vlažné máslo, trochu soli a zbytek cukru. Vlažným mlékem zadělejte pružné vláčné těsto a nechte pod utěrkou vykynout. Pak těsto vyválejte na silnější plát, rádlem pokrájejte na čtverečky, do každého dejte lžičku prochladlé makové náplně a uzavřete do kulatých buchtiček. Rovnejte je na máslem potřený plech s vyšším okrajem, nechte ještě chvíli vykynout a pak upečte dozlatova. Vlažné peciválky namáčejte ve směsi teplého sirobu s přepuštěným máslem nebo ohřátého medu s máslem a obalujte ve strouhaném perníku. Pokud budete chystat peciválky den nebo dva předem, stačí je srovnat na plech, dát na chvilku rozpéct a pak postupovat jako u čerstvých.

Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.