S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Vaříme v Novém Bydžově

Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam vyjíždíme? Postupně navštěvujeme královská věnná města.

Ta si nejprve projdeme, dozvíme se, jak tu žili naši předkové, jak vznikl název města a proč je právě toto město věnné. Navíc vám poradíme kam jít, která místa navštívit a také, kde si můžete pochutnat.

Kam jsme vás zavedli 29. července 2017?

Do města, jehož znak má zajímavou podobu - na červeném štítě je doprava obrácený bílý dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a jazykem a s korunou na hlavě. Navštívíli jsme Nový Bydžov.

Kdo a komu toto město věnoval a jak vznikl název města - nám řekl vedoucí muzea a kronikář Jan Kohout.

Představil nám město, které je díky svému pravidelnému půdorysu (tzv. bydžovský čtverec) považováno za unikátní ukázku středověkého urbanismu.

Hotel Classic v Novém Bydžově

Připomněl nám důležité historické milníky, ale přidal i pár tipů a doporučil nám, co bychom rozhodně neměli vynechat, pokud se do Nového Bydžova vydáme.

A ldyž jsme si město prošli - zašli jsme si do hotelu Classic, kde na nás čekal jeho provozovatel Miroslav Pošík. Ten nám nabídl: filátka z pstruha, povidlovou a švestkovou omáčku, hovězí loupanou plec na rozmarýnu, naučil nás udělat si doma silný telecí nebo hovězí vývar demi - glace a poradil, jak si připravit nejlepší kuřecí prsa. Nakonec jsme si připomněli jídlo našich předků „peciválky".

Pokud máte chuť a čas - přijměte naše pozvání na výlet i ke stolu. Zve vás Zdena Kabourková.

Vaříme v Novém Bydžově v hotelu Classic

Na Novobydžovsku bývaly na Štědrý den tradičním pokrmem peciválky, jinde nazývané peřinky, jinde zas chlupaté buchty nebo vořechy. Peciválky se mohly upéct předem, pak jen rozpéct, omočit v sirobu a obalit strouhaným perníkem. V dnešních časech už je opravdu raritou, pokud někdo doma vaří sirob z řepy cukrovky. Pokud nevíte, kde vzít řepu cukrovku nebo nemáte čas vařit pravý sirob, můžete ho nahradit medem ohřátým ve vodní lázni, smíchaným s přepuštěným máslem. Se sirobem nebo medem peciválky chutnají královsky.

Peciválky z Nového Bydžova

Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
15 dkg cukru
1 sáček vanilkového cukru
20 dkg másla
5 dkg kvasnic
špetka soli
asi 3dl vlažného mléka

S vařečkou na cestách - Vaříme peciválky v Novém Bydžově

Na náplň: umletý mák povařený v mléce, oslazený, s rozinkami, citrónovou kůrou, vanilkou, lžičkou másla, popř. ořechy nebo nasekanými mandlemi.
Na obalování: Řepný sirob nebo teplý med, promíchané s přeškvařeným máslem a nastrouhaný perník (nejlépe rumové perníčky).

Do hrníčku rozdrobte kvasnice, zasypte je trochou cukru, rozmíchejte a zalijte vlažným mlékem. Přidejte dvě lžíce mouky a nechte vzejít kvásek. Ten vlijte do mouky, přidejte vlažné máslo, trochu soli a zbytek cukru. Vlažným mlékem zadělejte pružné vláčné těsto a nechte pod utěrkou vykynout. Pak těsto vyválejte na silnější plát, rádlem pokrájejte na čtverečky, do každého dejte lžičku prochladlé makové náplně a uzavřete do kulatých buchtiček. Rovnejte je na máslem potřený plech s vyšším okrajem, nechte ještě chvíli vykynout a pak upečte dozlatova. Vlažné peciválky namáčejte ve směsi teplého sirobu s přepuštěným máslem nebo ohřátého medu s máslem a obalujte ve strouhaném perníku. Pokud budete chystat peciválky den nebo dva předem, stačí je srovnat na plech, dát na chvilku rozpéct a pak postupovat jako u čerstvých.

Hotel Classic v Novém Bydžově
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.