S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Královnin losos v balíčku z Jaroměře

Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam vyjíždíme? Postupně navštěvujeme královská věnná města.

Ta si nejprve projdeme, dozvíme se, jak tu žili naši předkové, jak vznikl název města a proč je právě toto město věnné. Navíc vám poradíme kam jít, která místa navštívit a také, kde si můžete pochutnat.

Kam jsme vás zavedli 19. srpna?

Do města, které má ve znaku lvici obtočenou trnovou korunou.

Název města, které leží na soutoku tří řek - Labe, Úpy a Metuje je odvozen od jména přemyslovského knížete Jaromíra. Mnozí o něm říkají, že to je město zahrad a parků.

Tentokrát jsme se podívali s naším mikrofonem do Jaroměře

Kdo a komu toto město věnoval a jak vznikl název města - nám řekla Markéta Drahorádová z Odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Co dobrého jsme si uvařili v Jaroměři?

Představila nám město, připomenula důležité historické milníky a řekla nám i to, proč město nesmělo mít ve znaku původní dvojí stupnici a proč muselo užívat znak s lvicí. Navíc přidala i pár tipů a doporučila nám, co bychom rozhodně neměli vynechat, pokud se do Jaroměře vydáme.

A když jsme si město prošli - navštívili jsme staré koupaliště, kde na nás čekala kuchařka Karolína Kubová. Ta nám nabídla vynikající špenátový salát, tortillu s kuřecími řízečky, svíčkovou omáčku s knedlíky, které se vždy povedou, lososa s nudličkami, tak jak ho dělali naši předkové a nakonec jsme si dali ke kávě ovocné řezy.

Zaujala vás naše nabídka? Pak přijměte naše pozvání. Na výlet i ke stolu vás zve Zdena Kabourková.

Co dobrého jsme si uvařili v Jaroměři?

Povinností královského věnného města Jaroměře bývalo odvádět několikrát do roka lososy do královniny dvorní kuchyně. V tehdejších dobách se u nás lososům dařilo. Snad se v budoucnu podaří vyčistit české řeky natolik, že se k nám tato ryba, která vždy kralovala slavnostním tabulím, ve větší míře vrátí. Jemná úprava růžového lososího masíčka na másle v tzv. papilotě je totiž famózní!

Královnin losos v balíčku z Jaroměře

Suroviny:
4 filety z čerstvého lososa cca po 20 dkg
sůl a citrónová šťáva
3 dkg másla
4 mrkve
20 dkg domácích vaječných nudlí
šálek husté smetany
svazek jarních cibulek
sůl, pepř,
sekaný kopr, petrželka a řeřicha
sklenka bílého suchého vína
snítky kopru a dílky citronu na ozdobu

Královnin losos v balíčku z Jaroměře

Z pečicího papíru nastříhejte obdélníky cca 50 × 30 cm. Přehněte na polovinu a tu potřete máslem kromě asi pěticentimetrových okrajů. Očištěné mrkve povařte 5 minut ve slané vodě a pak je nakrájejte na tenká kolečka. Domácí tenké nudličky uvařte do měkka v osolené vodě, nechte dobře okapat a promíchejte s mrkví, pepřem, trochou soli, částí drobně pokrájených jarních cibulek a šálkem husté smetany. Tuto směs rozdělte na čtyři papírové obdélníky a navrch položte po jednom plátku dobře osoleného lososa, pokapaného citrónovou šťávou. Rybu posypte zbytkem cibulky, sekaným čerstvým koprem, řeřichou, popř. petrželkou a obložte tenkými lístky másla. Celek zalijte lžící vína a papír postupným přehýbáním okrajů pevně uzavřete na kapsičku. Balíčky srovnejte na plech s vyššími okraji a dejte péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Nechte rybu ještě 5 minut dojít v balíčku, který pak otevřete a celý obsah opatrně sesuňte na nahřátý talíř. Lososa ozdobte petrželkou, snítkou kopru a dílkem citronu. Můžete ale servírovat zavřenou papilotu na nahřátém talíři a dopřát strávníkovi požitek z vůní po otevření balíčku.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.