S otevřením zimních středisek zvýšila trutnovská policie počet svých kontrol řidičů na silnicích

5. prosinec 2023 08:47

Trutnovská policie zintenzivňuje kontroly na silnicích do Krkonoš. Začala lyžařská sezóna a provoz do hor tak zhoustl. Na jaká místa se policisté hlavně zaměřují? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. 

Čtěte také

Kontroly se zaměřují hlavně na hlavní příjezdové tahy do krkonošských zimních středisek. Na jedné z těchto silnic jsme právě s policejní hlídkou i my. Ovšem z pochopitelných důvodů nemůžeme ono konkrétní kontrolní místo prozradit. Díky otevřeným skiareálům se zvýšil na komunikacích provoz a proto se policisté zaměřují zejména na ně.

Co policisté hlavně kontrolují a na co se zaměřují?
Především je zajímá, jestli mají řidiči povinnou zimní výbavu vozidla na úsecích silnic, kde je to vyžadováno dopravními značkami. Zimní obutí musí mít auto, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu či ledu. Což na některých horských silnicích už je. Pokud je komunikace suchá a čistá, tak může mít vůz letní gumy, ale dezén nesmí být sjetý na méně než 4 milimetry.

Čtěte také

Pokud policisté narazí na hříšníky, tak jim mohou na místě udělit pokutu do výše 2 tisíc korun. Ve správním řízení je pak ta částka pochopitelně mnohem vyšší. A několik postihů už v těchto dnech padlo. Jde zejména o to, aby neukáznění řidiči dopravu nekomplikovali nebo třeba i nezablokovali silnice.

Přesto se podle policistů najde každý rok pár dobrodruhů, kteří na letních pneumatikách do hor vyrazí. A problémy potom na sebe nenechají dlouho čekat.

Hříšníků na letních gumách tedy ubývá. Ale problémy jsou s řidiči, kteří si před jízdou neočistí auto od sněhu. Přitom je to jejich povinnost.
Mnozí řidiči si podle policistů vůbec neuvědomují povinnost mít auto očištěné od sněhu a ledu.

Čtěte také

Není možné si udělat jen malý průzor na předním skle. Jde o opravdu o to, mít všechna sklad, přední, zadní i boční, čistá, a také je nutné odstranit sníh ze střechy automobilu, ze státní poznávací značky a ze světel.

Pokud by totiž zůstala velká vrstva sněhu na střeše auta, potom v případě prudšího zabrzdění nebo při jízdě z kopce může sníh sjet na přední sklo a řidič v ten moment nevidí vůbec nic. A to může způsobit velké problémy. Tedy za takto neočištěná auta mohou udělit policisté na místě rovněž pokutu ve výši 2 tisíc korun.

Spustit audio

Související