Pokud ještě nemáte zimní pneumatiky, nejezděte už na silnice označené značkou povinné zimní výbavy

1. listopad 2020 09:07

Povinnost mít na automobilu zimní pneumatiky v úsecích silnic označených značkou povinné zimní výbavy začíná platit právě dnes, tedy 1. listopadu. Jak jsou na zimu připraveni silničáři na horách?

Čtěte také

„Doporučuje se v případě poklesu pod 7 stupňů Celsia průměrné denní teploty přezout na zimní pneumatiky," tvrdí majitel pneuservisu Petr Kraus.

Od 1. listopadu by se řidiči bez zimního obutí neměli vydávat na úseky označení značkou zimní výbavy. Téměř všechny značky už jsou v terénu.

„V nižších polohách, kde jsou ony úseky méně náročné na zimní údržbu, tak ty budou instalovány v pondělí," říká vedoucí trutnovského cestmistrovství Krajské správy a údržby silnic Milan Baxa.

Pracovníci zatím stále ještě dokončují úpravy zeleně, opravy silnic, ale na přechod z letního období na zimní jsou prý nachystáni.
„Zákon nám říká, že 1. listopadu začíná zimní období, takže my přecházíme z letního na zimní provoz. V pohotovosti nám tedy zůstává jeden dispečer a dvě posádky."

Většina aut už má zimní výbavu

První odklízení sněhu už mají silničáři za sebou a to 14. října, kdy pokryl výše položené cesty v Krkonoších.
„Ale bylo to odstraněno a ještě ten den vše roztálo, takže vše proběhlo v pořádku, jak mělo být."

Letošní plán zimní údržby má většina měst a obcí schválený

„Plán je důležitý proto, že se v něm specifikuje, kam se jede nejdříve, kam se jede potom a kam později. Vychází to z frekvencí ulic," vysvětluje místostarosta Jičína Jan Jiřička z Volby pro město.

Čtěte také

Podle něj je technika na zimu připravena a vozový park technických služeb posílí nový stroj.
„Je to typ, jako jsou klasické multikáry, které sypou a také vyhrnují."

Zásoby posypového materiálu jsou ve skladech v Jičíně přibližně stejné jako před příchodem zimy v loňském roce.

„Jsme samozřejmě solí zásobeni, protože sůl se nakupuje tehdy, když je nejlacinější, což je hned po sezóně, kdy dodavatelé vyprazdňují sklady," dodává Jan Jiřička.

Spustit audio

Související