Zima se blíží a technické služby se chystají. V Jičíně mají novou techniku, budou mít ale dost lidí?

29. říjen 2020 08:52

Technické služby v Jičíně jsou na příchod zimy připraveny. Zásoby soli i posypového materiálu jsou podle vedení dostatečné. Přibude jim více chodníků a cest, které bude potřeba v zimních měsících udržovat. Bude je ale mít kdo uklízet a sypat? Už teď jsou komplikace s personálem a to kvůli současné epidemiologické situaci. Podle vedoucího je a bude to boj.

Čtěte také

„Jsme samozřejmě zásobeni solí, protože sůl se nakupuje tehdy, když je nejlacinější. Tedy hned po sezóně, kdy dodavatelé vyprazdňují sklady," tvrdí místostarosta města Jan Jiřička z Volby pro město a dodává, že celkově posypového materiálu na letošní zimu přichystáno dost.

Zásoby bylo totiž potřeba doplnit, protože soli se loni podle ředitele technických služeb Čeňka Strašíka spotřebovalo hodně.
„Sice loni nebylo nutné moc vyjíždět, ale spotřeba soli byla prakticky stejná jako předloni. Sůl máme nakoupenou. Horší je to s lidmi, protože někteří jsou nemocní a další v karanténě."

Zima se blíží a připravují se na ni i královéhradecké technické služby

Proto vedoucí technických služeb počítá s tím, že v případě potřeby bude muset použít pracovníky z jiných odvětví. Například ty, co mají na starost prořezávky v městských lesích.

Čtěte také

Navíc v rámci zimní údržby přibydou nové lokality. Třeba místa kolem nového podchodu v Robousích.
„Víme, že to je přístupová cesta z Robous do Jičína a zase řady dětí z Jičína do Robouské školy. Takže je důležité, abychom tam udrželi průchodnost východů a vchodů do podchodu."

Proto město pořídilo i novou techniku.
„Je to v podstatě takový typ, jako klasické multikáry. Tedy sypou a vyhrnují."

Navýší se také počet beden s posypovým materiálem v ulicích, těch nově bude 58.
„V minulých letech jsme měli dost problém je zásobit, protože nám to lidé brali na svoje chodníčky."

Pohotovost začnou držet v Jičíně pracovníci technických služeb jen co předpověď počasí vydá varování před náledím nebo sněžením.

Spustit audio

Související