Plánujete cestu do hor a nemáte na autě zimní pneumatiky? Tak pozor, může vás to stát 2 tisíce

24. listopad 2018 09:13

Trutnovští dopravní policisté začali kontrolovat zimní pneumatiky. Od 1. listopadu je musí řidiči mít v místech, kde jsou značky udávající povinnou zimní výbavu. Takové lokality jsou také v Krkonoších a jejich podhůří. Pokud auto zimní pneumatiky nemá, hrozí řidiči pokuta až 2 tisíce korun.

Jak připravit vůz na zimu? Praktické tipy a triky vám prozradí Robert Vacek z Autoklubu ČR

Smyk v závodním autě

Radioporadna: Robert Vacek, Autoklub ČR - Zimní pneumatiky - hloubka dezénu, povinnost v zahraničí. Jak připravit svůj vůz na zimu? Praktické tipy a triky, čím mazat a kde, proč se to vyplatí, jak je to s klimatizací, nemrznoucí směsí, vychytávky do auta, které začnou hřát dříve, než vaše auto. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Dopravní policista Petr Balák právě u Hoffmanových bud zastavuje osobní automobil. „Dobrý den paní řidičko, silniční kontrola. Předložte mi prosím občanský průkaz a doklady od vozidla. Provedeme také jménem zákona zkoušku na alkohol. A zimní pneumatiky máte také, takže je to v pořádku."

Řidička Olga Forejtková říká, že automobil přezouvala již na konci října: „Ještě to bylo včas. V každém případě má člověk větší jistotu s takovým vozidlem. A v zimě jsou samozřejmostí i řetězy."

Jízda na sněhu

„S 1. listopadem nastala povinnost řidičů ve vyznačených úsecích používat na vozidle zimní výbavu. To znamená, že automobil musí mít obuté zimní pneumatiky. Na kontroly řidičů se zatím zaměřujeme namátkově. Jelikož byly klimatické podmínky zatím příznivé," říká mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

A doplňuje: „Pokud tuto povinnost řidič nedodrží, hrozí mu pokuta až do výše 2 tisíce korun."

V pneuservisu se na podzim nezastaví (ilustrační foto)

Policisté mají vytipované nějaké frekventované úseky na silnicích, na které se zaměří především při silničních kontrolách?

„Převážně se zaměřujeme na úseky, kde jsou horská střediska, tedy lyžařské vleky, a kde se dá předpokládat větší výskyt vozidel, která nejsou místní a dojíždějí ze vzdálenějších měst."

Trutnovští policisté plánují, že budou nyní kontroly zimních pneumatik provádět častěji.

Spustit audio

Související