S dopravním omezením musí počítat řidiči v Hradci Králové. Konkrétně v centru a na městském okruhu

8. duben 2019 10:57

V Hradci Králové pokračuje oprava silnice v okolí Labského mostu na městském okruhu. Řidiči tam musí v následujících týdnech při průjezdu počítat například se zúžením vozovky a také se zákazem odbočení vlevo z Pilnáčkovy do Resslovy ulice. Na místě natáčela reportérka Lucie Peterková.

S policejním mluvčím Ondřejem Moravčíkem stojíme na křižovatce ulic Akademika Bedrny a Resslovy. Stojíme tu v době, kdy ještě dopravní špička nevrcholí.
„Pravdou je, že nejkomplikovanější situace nastává v ranních hodinách a potom odpoledne kolem 15 hodiny, kdy lidé odjíždějí z práce. A samozřejmě v exponovaných dnech, to znamená pondělky a pátky, tam lze očekávat, že bude hustota provozu vyšší."

1,5 miliardy korun půjde do oprav a staveb silnic druhých a třetích tříd v Královéhradeckém kraji

Práce a silnici

Královéhradecký kraj dá letos do oprav a staveb silnic druhých a třetích tříd 1 a půl miliardy korun. Je to největší částka v historii hradeckého hejtmanství. Další miliardu korun pak dá do silnic prvních tříd v regionu Ředitelství silnic a dálnic. Na co konkrétně budou peníze určené?

A Ondřej Moravčík hned doplňuje: „Za Policii České republiky musím říct, že se nesetkáváme s žádnými výraznějšími komplikacemi. A doposud jsme zde neevidovali ani jednu dopravní nehodu."

Má započatá oprava vliv na dopravu přímo v centru města?
„Zajisté má. Jak tady vidíme, ona vozidla se zkrátka štosují, protože mají zúžený průjezd. A to se týká také dalších lokalit ve městě na to logicky navázaných. Ale my žádné zásadní problémy neevidujeme."

V Hradci Králové pokračuje oprava silnice v okolí Labského mostu na městském okruhu

Minulé pondělí byla ovšem situace velmi vyhrocená. Jak si to vysvětlujete?

„Předpokládáme, že to bylo hlavně tím, že se jednalo o pondělí. Lidé vyjížděli za zaměstnáním a zejména nebyli úplně připraveni na onu komplikaci, která nastala. Domníváme se, že o budoucích pondělcích se ta situace zlepší a řidiči už s ní budou trošku víc počítat. A ti, kteří nebudou muset jet tímto úsekem, tak se tuto lokalitu objedou," doplňuje Ondřej Moravčík.

Opravu za zhruba 12 a půl milionu korun zajišťuje ředitelství silnic a dálnic

A co konkrétně se na této silnici opravuje říká investiční referentka hradecké pobočky ŘSD Zdeňka Pospíšilová.
„Děláme obnovu krytových vrstev, děláme ložnou a obrusnou vrstvu. Je to od křižovatky Buzulucká až po křižovatku Kydlinovská. Tyto stavební práce máme naplánovány do 6. měsíce. A potom bychom měli začít realizovat stavbu I/11 od křižovatky Tesla po dnešní pekárnu."

Řidiči se musí na Jičínsku obrnit trpělivostí. Na hlavních tazích jim cestu znepříjemní uzavírky

Řidička za volantem (ilustrační foto)

Oba hlavní silniční tahy protínající okres Jičín čekají zásadní opravy, které si v následujících dnech a měsících vyžádají k nelibosti všech řidičů s tím spojená dopravní omezení.

S odklonem linky číslo 10 musí pak po dobu opravy počítat cestující městskou hromadnou dopravou.

A podle Leo Sedláčka z Dopravního podniku se ve špičce může stát, že se zpozdí i některé linky v centru města.
„Ono se to vyhrotilo hned onen první den, kdy zácpa na druhém silničním okruhu byla veliká. Zbytek týdne už nebyl tak vyhrocený. I když, zejména v odpoledních hodinách, se občas projevuje zvýšená doprava ve městě."

Jakmile oprava na konci května skončí, měly by provoz zahájit také dvě nové zastávky Labský most. Ty už jsou připraveny, ale po dobu opravy ještě využívány nebudou.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související