1,5 miliardy korun půjde do oprav a staveb silnic druhých a třetích tříd v Královéhradeckém kraji

6. duben 2019 09:25

Královéhradecký kraj dá letos do oprav a staveb silnic druhých a třetích tříd 1 a půl miliardy korun. Je to největší částka v historii hradeckého hejtmanství. Další miliardu korun pak dá do silnic prvních tříd v regionu Ředitelství silnic a dálnic. Na co konkrétně budou peníze určené?

„Královéhradecký kraj se připravuje, že bude investovat zhruba 1,5 miliardy korun do krajských silnic," přibližuje letošní investice náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček z ODS.

Královéhradecký kraj dá letos do oprav a staveb silnic druhých a třetích tříd 1 a půl miliardy korun

„Máme v plánu 48 staveb. Používáme na ně různé zdroje, ať už státní nebo krajské. Plus mínus každý rok, když se pohybujeme v onom objemu jedné miliardy, tak se jedná přibližně o 100 kilometrů silnic. V letošním roce to bude necelých 90 kilometrů komunikací a 11 mostů."

Z toho letos kraj zahájí celkem 27 staveb. Například část obchvatu Jičína v úseku Robousy - Valdice, kde se má letos prostavět zhruba 130 milionů korun. A více než sto milionů si pak vyžádá první etapa opravy silnice z Nového Bydžova do Bašnice. A dál pokračuje kraj v těch opravách, které začaly vloni.

Jaroměř čeká perné léto. Rozkopané silnice a výluka na železnici. Lidé se bojí dopravního kolapsu

Práce na silnici a dopravní komplikace (ilustrační foto)

Někteří obyvatelé Jaroměře v nadsázce říkají, že si budou muset pořídit zásoby na půl roku, protože se několik měsíců nikam nedostanou. A nikdo se nedostane k nim. Když ale začnou o dopravní situaci v Jaroměři přemýšlet vážněji, legrace je rychle přejde. I radnice se v létě obává skutečného dopravního kolapsu. 

„Staňkova Lhota - Rakov nebo Markvartice - Střevač, to jsou prostě silnice, které jsou objemově velmi náročné, ale současně jsou zásadní pro ony miniregiony," doplňuje Martin Červíček.

Další investice do silnic prvních tříd v Královéhradeckém kraji plánuje také stát, říká ředitel hradecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Marek Novotný.
„Těch staveb je pro letošní rok nově plánováno 33 a řada jich ještě přechází z loňského roku. Takže dohromady tvoří bezmála miliardu korun."

A dodává, které patří k těm největším.
„Rekonstrukce mostu v Hořicích za 230 milionů korun. A potom je tam řada oprav vozovek v řádech desítek milionů. Na Rychnovsku, okolo Jaroměře, přímo v Hradci Králové, v Trutnově a tak dále. Samozřejmě, že tam, kde je nějaký zvýšený počet dopravních nehod, tak se budují levé odbočovací pruhy. To je například na silnici I/35 u obce Dohalice."

Královéhradecký kraj dá letos do oprav a staveb silnic druhých a třetích tříd 1 a půl miliardy korun

I na průtazích měst pak ŘSD spolupracuje na zvýšení bezpečnosti s jednotlivými radnicemi. Momentálně například v Dobrušce, kde vniká kruhová křižovatka.

„To je přímo sdružená investice. My tam provádíme přeložku sítí a onu vlastní křižovatku. A obec Dobruška buduje to všechno okolo. Protože podle zákona my odpovídáme za sjízdnost a obce za schůdnost. Takže se snažíme, aby to nebylo vzájemně v kolizi při rekonstrukci. Abychom odcházeli z daného úseku a bylo to vše v pořádku," uzavírá za ŘSD Marek Novotný.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související