Rychnovské muzeum pátrá po původu vojenského kabátce, jednoho ze svých nejvzácnějších exponátů

8. únor 2021 09:05

Pracovníci Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou pátrají po původu jednoho z nejvzácnějších exponátů své sbírky. Jde o vojenský kabát, který je v muzeu uložený už mnoho let. Před nedávnem se ale ukázalo, že sloužil jinému účelu než se dosud uvádělo.

To je on, záhadný kabátec. Tereza Zemánková, správkyně sbírek, nás pustila do depozitáře muzea. A jsme u vzácného kousku, o kterém se toho vlastně moc neví.

„Díváme se na vojenský kabátek červené barvy, který máme uložený v odkyseleném papíru z důvodu toho, aby se na něj neprášilo. Teď byl restaurován Zuzanou Červenkovou. Takže vypadá skoro jako nový."

Kabátec má záhadnou minulost

Etnografka Pavla Bláhová připojuje další informace.
„Zajímavé je, že tento kabátec leží v našem muzeu od roku 1969. Dostal se k nám z Divadelní jednoty Tyl, která fungovala v Rychnově nad Kněžnou. Byl zapsaný jako součást divadelního fundusu. A byl nazvaný postiliónskou uniformou."

Čtěte také

To znamená co?
„Když se podíváme zblízka na knoflíčky, tak to vypadá, že jsou na něm pošťácké trumpety. Tam došlo k chybnému určení a těch 40 let byl veden jako poštovní uniforma."

„V loňském roce oslovil naše muzeum doktor Kramář, z Poštovního muzea v Praze. Právě on při bližším zkoumání kabátu zjistil, že to poštovní uniforma není. Kabát je teď datován do roku 1801 a jedná se o uniformu francouzských jednotek. Šlo v podstatě o uprchlíky z Francie, kteří se sjednotili v Anglii a bojovali proti Napoleonovi."

Muzeum a galerie Orlických hor
se sídlem v Rychnově nad Kněžnou je regionální muzeum, které především uchovává historické předměty a mapuje historii regionu. Zabývá se i archeologií a botanikou.

„A je obrovská záhada, jakým způsobem se tento kabát mohl dostat do Rychnova nad Kněžnou."

Muzeum dál pátrá po původu kabátce

„V tuto chvíli máme několik hypotéz. Může to být kabátec, který si do Čech přinesl francouzský emigrant jako své soukromé jmění. Dále jsme oslovili rychnovský archiv, jestli mají fond k místní divadelní jednotě. Tam by také mohla být nějaká stopa, ale bádání je v dnešní době velmi obtížné. Takže teď čekáme, jestli se něco najde."

Čtěte také

Ještě je nějaká další eventualita?
„V dalším plánu může být oslovení britských muzeí. Protože to byla britská jednotka. A pokusit se někoho zkontaktovat, kdo se tím zabývá. Případně, kdyby byly i nějaké jmenné seznamy důstojníků."

Pátrání po původu kabátku bude pokračovat i v dalších měsících. A pokud to epidemiologická situace dovolí, tak návštěvníci Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou budou moci tento skvost spatřit už v letošním roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související