Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou stěhuje na zimu exponáty do depozitářů

26. prosinec 2019 09:55

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou má zimní prázdniny. Ty každoročně začínají stěhováním vystavených exponátů zpět do depozitářů. Jde o předměty, které byly vystaveny v prostorách Kolowratského zámku během letošní turistické sezony. Teď je galerie zavřená. Na stěhování dohlíží správkyně sbírek Tereza Zemánková.

Vcházíme do jednoho z depozitářů Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Takové velké stěhování vždy čeká pracovníky muzea na konci roku po skončení výstav.

Čtěte také

„Ano, nyní veškeré věci převážíme do depozitářů a postupně je budeme uklízet. Při přepravě se snažíme, aby se exponáty nepoškodily. Takže je balíme do bublinkových fólií, protože převážíme také skleněné předměty a keramiku," vysvětluje Tereza Zemánková.

Na stěhování dohlíží i ředitel Muzea a galerie Orlických hor Tomáš Zelenka. Kolik předmětů se takto na zimu převáží do depozitářů?
„Kdybychom počítali jednotlivé kousky, tak to jsou opravdu stovky exponátů. Samozřejmě ono stěhování je pro nás vždy náročné. Tato konkrétní výstava je ale ještě náročnější, protože byly vystaveny i skříně a nábytek. Tedy to není úplně jednoduché. Představuje to pro muzeum poměrně velkou akci."

Galerie se nachází v druhém patře kolowratského zámku

„Běžný přístup do galerie je pouze po úzkém točitém schodišti. Ale naštěstí máme dobré vztahy s majiteli zámku. Takže v případě stěhování nám oni vždy umožní použít široké panské schodiště. Tedy potom je to pro nás přeci jen o něco málo jednodušší."

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou stěhuje na zimu exponáty do depozitářů

Exponáty se po každé výstavě musí samozřejmě také zkontrolovat.
„Každý předmět, který budeme deponovat, musí projít rukama správkyně sbírek. Tedy v rámci uložení jej ona zreviduje, prohlédne, jestli je v pořádku a případě, že by například při transportu došlo k jeho poškození, nebo prostě už stářím trpěl, tak by se na něj musel podívat ještě náš konzervátor," doplňuje Tomáš Zelenka.

Každý předmět má také v depozitáři své konkrétní místo.

„Já si nyní vezmu jednotlivé karty, které jsem si vyřadila než předměty odcházely na výstavu. A podle informací, které karty obsahují, zase exponáty ukládám zpátky na jejich místo," dodává Tereza Zemánková.

V letošním roce je to poslední stěhování exponátů. Další čeká pracovníky Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou až na jaře příštího roku, kdy budou připravovat další výstavu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související