Olé! Býčí zápasy i s originálním kostýmem toreadora spatříte v Galerii Orlických hor v Rychnově

1. říjen 2020 09:30

Rychnovská galerie začala připravovat novou návštěvnickou sezonu. Program výstav už získává jasnější obrysy, galerie slibuje i několik novinek. Letošní výstavy ale budou ještě několik týdnů k vidění, pak se dveře kolowratského zámku na zimu uzavřou. 

Čtěte také

Prošli jsme výstavou obrazů a popovídali jsme si s Vlastislavem Tokošem o tom, co vše v galerii přibylo. Až jsme se zastavili na chodbě u vitríny, kde je vystaven opravdový oděv toreadora. To je docela překvapení.

„Je to jakési dokreslení atmosféry býčích zápasů. Protože v těchto prostorách právě probíhá výstava Lumíra Nedvídka s názvem Tauromachie. Jedná se o opravdový kostým toreadora. Máme jej zapůjčený ze soukromé sbírky. Uvnitř je nášivka výrobce, tedy víme, že oděv pochází z Madridu."

Jaká byla letošní výstavní sezóna? Byla poznamenána koronavirem. Dotklo se to návštěvnosti nebo galerie naopak zaznamenala, jako například spousta památek, zvýšený zájem tuzemských turistů?

Čtěte také

„Asi podobně jako každá instituce tak jsme se ze začátku potýkali s poměrně zvláštními situacemi. Zejména vzhledem k zápůjčkám, výstavním termínům a samozřejmě hygienickým opatřením. Nicméně následně se sezóna rozeběhla a splnili jsme všechny naplánované úkoly. Je ale pravda, že jsme program museli trochu upravit, protože některé výstavy se nepodařilo zrealizovat. Ale našli jsme náhradu."

Když něco v galerii končí, tak se už plánuje, co bude příští rok. Jak se ale ukázalo, ne vždy plány vyjdou podle představ. Přesto se zeptáme, už je něco vymyšleno na příští výstavní sezónu?

„Určitě. Kromě další stálé expozice, která bude trošku jinak tematicky zaměřena, budeme mít jednu novinku. Měl by se otevřít nový výstavní prostor, který má název Galerie za zdí. Bude věnován těm nejmladším účastníkům a výtvarnému umění, které se nějakým způsobem formuje," doplňuje Vladislav Tokoš.

Orlická galerie
Pro potřeby expozic Orlické galerie jsou upraveny prostory ve druhém poschodí Kolowratského zámku. Orlická galerie dokumentuje české výtvarné umění od přelomu 19. a 20. století do současnosti, se zaměřením na díla, která místem vzniku, námětem nebo osobou autora mají vztah k regionu Orlických hor a Podorlicka.

Kdo by chtěl ještě v letošním roce navštívit Galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, tak má možnost do konce října. Nové expozice budou návštěvníkům představeny v příští sezóně od konce dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související