Rybí filé zapečené se špenátem. Netradiční kombinace, která vás ale chuťově i barevně nadchne
Což takhle dát si špenát? Není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale ke zdravému jídlu. Špenát totiž obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Zejména vitamíny skupiny B a vitamín C či betakaroten a také draslík, vápník, hořčík a železo.
- filé 500 gramů
- špenát 400 gramů (mražený)
- máslo 100 gramů
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- mléko
- 100 g eidamu
- sůl
- pepř
- strouhanka
Dnes si navíc uděláme zdravý špenát společně se zdravým rybím filé.
Špenát je velmi univerzální surovinou, která se dá použít hned na několik způsobů. Velmi populární je například polévka, která nejlépe chutná s krutony. Mnoho lidí však špenát nejčastěji konzumuje jako přílohu k masu a bramborovým knedlíkům. I tam hraje špenát nezanedbatelnou roli.
Rozhodně se ale neomezujte jen na tyto dvě úpravy. Špenát lze totiž použít do rizota, žemlovek, polévek, kari, slaných koláčů či závinů a do spousty dalších pokrmů. Dnes si ho můžete připravit netradičně společně s rybím filé, jako zajímavou kulinářskou inspiraci!
Postup:
Špenát podusíme na části másla do změknutí a ochuťte solí a rozetřeným česnekem. Ochucený špenát rozložíme na dno máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Na špenát rozložíme plátky filé.
Vejce rozšleháme s mlékem a vmícháme nastrouhaný sýr. Směsí potřeme maso se špenátem a povrch poklademe vločkami zbylého másla.
Formu vložime do trouby vyhřáté na 180°C a pokrm upečme dozlatova.
Související
-
Rybí filé s hlívou ústřičnou. Netradiční spojení chutí ryb a hub
Houby sice v lesích příliš nerostou, ale hlívu ústřičnou si můžete koupit prakticky skoro v každém obchodě ovocem a zeleninou. Hlíva ústřičná nejen, že výborně chut...
-
Baby špenát s krůtím masem a hořčičnou omáčkou by ocenil i Pepek Námořník
Špenát setý je druh jedlé, jednoleté, krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii.
-
Proč mají ledvinové kameny rády maso, sůl, špenát a kávu? Co...
Radioporadna: MUDr. Petr Prošvic, primář Urologického oddělení Oblastní nemocnice Náchod. Proč mají ledvinové kameny rády maso, sůl, špenát a kávu? Ledvinová kolika...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová