Rybářskému svazu rostou náklady a tak ve východních Čechách víc zaplatí i majitelé povolenek

23. březen 2023 08:12

Rybáři platí od letošní sezóny za svůj koníček zase o něco víc. Zdražuje vybavení, krmení i povolenky. Ty územní, které opravňují chytat na svazových vodách ve východních Čechách, stojí nově 1500 korun místo dřívějších 1300. 

Čtěte také

Jenže dražší je všechno i pro rybářský svaz, kterému chodí čím dál vyšší faktury třeba za násadu - tedy za ryby, které vypouští do revírů.

„To my jsme zaznamenali, bohužel u těch našich stěžejních druhů ryb, jako je kapr a pstruh,“ popisuje jednatel Východočeského územního rybářského svazu Miroslav Bialek, že víc peněz platí nejen ti, kteří chodí chytat, ale i ti, kteří se starají o to, aby bylo ve vodě dost ryb.

Tak to ale prostě je, rybáři, aspoň ti oslovení, s tím nemají problém. Třeba Radek z Královédvorska zdražení o dvě stovky na rok neřeší. „To vůbec neřeším. Myslím si, že s tím člověk neváhá, protože rybářství je koníček, který vás baví. A nedělá se podle toho, co to stojí. Chodím si k vodě odpočinout.

Čtěte také

I rybáři pokročilejšího věku si i přes zdražení krmení, návnad, nástrah, vybavení i povolenek cestu k vodě najdou.

Jirkovi je už přes osmdesát, na břehu rybníka ve Velkém Vřešťově ale nemůže chybět. „Člověk když vypadne k vodě, tak to musí brát jinak. Jde si odpočnout a sednout si. Mně to zdražení nevadí.

Zrovna o Velkém Vřešťově se mezi rybáři říká, že jde o solidně zarybněnou vodu. A i když někteří mohou mít pocit, že ryb i tady postupně ubývá, vedení svazu z toho neviní.

Čtěte také

Radek vidí zásadní problém současné rybařiny jinde. „Dal bych omezení na počet ulovených ryb za rok. Třeba 20, protože jsou lidé, kteří jich chytí třeba 300. Někteří rybáři mají i dvě popsané povolenky. A takové množství ryb, to přeci nemůže nikdo sníst, to musí prodávat.

Na takové věci je rybářský svaz krátký a těžko se hlídají i pytláci nebo rybáři, kteří od vody nosí víc ryb, než kolik jich napíší do přehledu o úlovcích. Jak to bude s ekonomikou dál, zatím rybářský svaz neví, šetřit moc nemůže a podnikat už vůbec ne. Jednou z klíčových položek na straně příjmů jsou prodané povolenky.

Letos by jich mělo být snad zase dost, doufá Miroslav Bialek. „Teď jsme ještě trošičku napnutí, protože to členství je zapotřebí si zajistit do konce dubna. Ten základ, asi dvě třetiny rybářů, povolenku mají. Teď čekáme, co bude do toho konce dubna. Pak se uvidí, potom teprve můžeme bilancovat. Jestli bude nějaký úbytek rybářů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související