Rybářské firmy si na letošní sezónu nestěžují, rychle ale stoupají přímé náklady na zpracování ryb

30. srpen 2021 12:29

Ceny kapra se o Vánocích na pultech obchodů a u stánků zřejmě, podle prvních odhadů rybářů, výrazně měnit nebudou. Ukazuje to dosavadní sezóna. Letošní léto je z pohledu ekonomiky rybářských společností v Královéhradeckém kraji zatím spíš průměrné. Díky chladnějšímu počasí a dostatku vody nedochází k hromadným úhynům, na druhou stranu rybáři předpokládají menší přírůstky.

Čtěte také

„Duben a květen byly studené měsíce, což pro nás není úplně nejideálnější, protože jarní přírůstky nebyly. Ale zase bylo dost vody, takže doufáme, že léto vše dohonilo. A uvidíme při prvních výlovech, jak to bude vypadat," říká například ředitel Rybářství v Chlumci nad Cidlinou Ladislav Vacek.

První výlovy chystají tamní rybáři ve druhé polovině září, hlavní sezóna výlovů pak začne kolem 14. října.

Václav Kalenda z Kolowratského rybářství v Opočně k tomu dodává, že s menším přírůstkem počítají i tam, nejde ale o nic dramatického.
„Je to v řádu nějaké přirozené odchylky, opravdu to není propad v desítkách procent nebo něco takového podobného."

Čtěte také

Ani predátoři letos neřádí víc než v minulých letech, škody od vyder nebo kormoránů sice jsou, ale rybáři s nimi - ač neradi - už počítají. Jediné, co si ještě rybáři přejí, je trochu toho tepla v podzimních měsících.

Předpověď mluví spíš o nižších teplotách a dešti.
„My bychom raději přivítali klasické babí léto. Jednak už by nedotékala další voda do rybníků a ještě by nastal nějaký přírůstek v září. Jenže pokud se voda ještě ochladí a bude dál pršet, tak už to také není úplně ideální, ale řekněme, že se to vrací do normálů let dřívějších a není to tak nebezpečné pro ryby jako byla léta a podzimu od roku 2014 do roku 2019," nestěžuje si na výhled počasí Ladislav Vacek.

Jak to vypadá s výhledem cen na Vánoce?

Jak se na ceně kapra podepíše poměrně výrazný nárůst cen krmiva, pohonných hmot a dalších nákladů?

Čtěte také

Třeba v Opočně už představu mají, říká Václav Kalenda.
„Co se týče ryby, tak tam musí člověk hlavně kalkulovat s tím, že ona roste čtyři roky. Takže vstupní náklady v posledním roce jsou sice vyšší, ale minimálně u živé ryby se budeme snažit udržet cenu z posledních let. Trošku jinak to asi bude u zpracovaných ryb. Protože tam přímé náklady stoupají podstatně rychleji."

Chlumecké rybářství bude definitivní ceny stanovovat až na přelomu listopadu a prosince podle skutečných výsledků výlovů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související