Rybáři mají naději, že bude možné legálně omezovat počty bobrů a vyder. Ti způsobují obrovské škody

23. říjen 2022 08:29

Rybářské společnosti budou možná brzy moci regulovat populaci vyder nebo bobrů. I to zaznělo na posledním jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny směrem k zástupcům Rybářského sdružení České republiky, ve kterém jsou zastoupeni největší čeští producenti ryb. 

Čtěte také

„Snad to bude vnímáno správně. To, co jsme v průběhu celého dne vysvětlovali a ukazovali na konkrétních příkladech. Vypadá to nadějně, tak uvidíme. Legislativní proces je zdlouhavá záležitost,“ doufá ředitel společnosti Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek.

I jeho firmě působí vydry a kormoráni, v posledních letech také už i bobři, obrovské škody. Podle odhadů rybářského sdružení se dají v celé republice vyčíslit částkou kolem 200 milionů korun.

Jaké argumenty zazněly, prý ve stručnosti laikům vysvětlit nejde. Podle Ladislava Vacka je ale zapotřebí hledat cesty jak k finančním kompenzacím, tak i k omezení výskytu predátorů.

Čtěte také

„Je to kombinace všeho. Protože není možné do nekonečna některé vyjmenované druhy živočichů jen chránit. Kde to má tedy konec a strop, kde to narazí na to, že to potom dopadne jako s kormorány, kteří se pořád chránili a teď je jich tolik, že to prostě už není únosné.

Že se volání rybářů po omezení populace bobrů nebo vyder má šanci promítnout do zákonů, naznačil i předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Michal Kučera z TOP 09. „To řešení je skutečně dlouhodobě možné pouze nastavením počtů těch jednotlivých kusů.

Počty bobrů exponenciálně rostou a s nimi také škody. Popisuje Ladislav Vacek. „Před rokem 2005 byli bobři pouze a jen v Litovelském Pomoraví a v počtu odhadovaném na 500 až 600 kusů. K dnešnímu dni sám náměstek ministra životního prostředí řekl, že podle jejich sčítání je v České republice 14 tisíc bobrů.

Čtěte také

A tak už i ekologové připouštějí nutnost regulace rybožravých predátorů, říká Michal Kučera. „Člověk nemusí být nějaký velký matematik, aby viděl, že dlouhodobě tohle prostě není udržitelné. To znamená, debata před pár lety, že by se ta populace omezovala, byla přísně zakázána. Tak dnes už postupně i ekologové připouštějí, že by se dokázali bavit o tom, že dojde k omezování této populace.

Podle předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Michala Kučery se připravují novely některých zákonů. Například mysliveckého zákona nebo zákona o lesích. Ty by měly pomoci nejen rybářům, ale také třeba i chovatelům ovcí. Těm působí škody pro změnu vlci.

Projednávat by tyto novely měli poslanci v příštím roce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související