Statisícové škody způsobují rybářům vydry a kormoráni. Možnosti ochrany jsou ale minimální

5. květen 2018 09:35

Krajský úřad Královehradeckého kraje vyplatí každý rok statisíce korun za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, především vlky a vydrami. Od letošního roku navíc úředníci po tříleté pauze znovu vyřizují žádosti o náhrady škod způsobených kormorány. Největší problémy mají pravidelně v Kolowratském rybářství. Tam se s mikrofonem vydal reportér Václav Plecháček. 

„Tady vidíte cestu od vyder, přímo do rybníka. Sešlapaná tráva, skluz do vody, tudy ona tam leze. Když se podíváme k řece, tak tam možná najdeme i trus," ukazuje Václav Kalenda z Kolowratského rybářství kudy vydra míří na jejich sádky a způsobuje statisícové škody.

Kormoráni způsobují rybářům velké škody. Třikrát větší než vydry, ondatry a pytláci dohromady

Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou, ukazuje sestřeleného kormorána

Rybářským podnikům začala s rozmrznutím hladin rybníků pracovní sezóna. Některé už mají za sebou první výlovy ryb, na jiných místech čistí břehy a prakticky všude také bojují s kormorány. Na jeden takový odstřel jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. 

„Tohle je jen takový příklad. Představte si, že těch rybníků máme 40. Tady jsou třeba ryby přes zimu a na těch ostatních rybnících jsou celoročně. Takže když to dopočítáme, máme na jednom rybníce škodu od několika tisíc do desítek tisíc korun. Tady vidíme základní příznak. Hromádka samá kost, to je vydří trus. Vydra se tady pravidelně vyskytuje," říká Václav Kalenda.

Za loňský rok tady za škody způsobené vydrami žádali náhrady zhruba 300 tisíc korun. Jak to odhadují v letošním roce? „V letošním roce se ta situace nijak nezměnila. Výše nárokované náhrady bude podobná."

Tenhle strom je pro kormorány jak noclehárna

Přešli jsme na sádky a stojíme u manipulačního rybníku, kde jsou přes zimu uchovávány ryby. Je tady elektrický ohradník. Ten pomáhá proti vydrám?

„Ano. Jsou to dva roky co jej tady máme vyzkoušený. A za tu dobu nám uchránil desítky tisíc korun v hodnotě těch ryb. Vlastní pořízení nás přišlo na nějakých 10 tisíc korun. Nikdo nám na to nepřispěl. Ale díky tomu, že uchráníme ryby, aniž by sem vydra přes zimu chodila, tak se nám to vrátí," popisuje Václav Kalenda.

Po několikaleté pauze je také možné žádat o náhrady škod způsobených kormorány. Jak vysoké jsou tyto škody v případě Kolowratského rybářství? Podobně jako škody od vyder, nebo větší?

„Za kormorány jsou ty škody ještě vyšší. Když to vezmeme, tak je tady zhruba 30 vyder. Ale když přiletí kormoráni, tak je jich tu najednou třeba 200. Ty škody se akumulují a jsou zhruba jednou tak vysoké. Ročně můžeme mluvit o škodě nějakých 500 až 600 tisíc korun," doplňuje Václav Kalenda.

Kapr

A mezitím jeho kolegové nakládají tisíc kilogramů kapří násady do auta z Plundrova rybářství z Pardubického kraje. Jeden z majitelů Tomáš Plundra říká, že si takové množství odváží i kvůli škodám způsobeným vydrami. „S vydrou bojujeme čím dál víc. Názorný příklad, na podzim jsme nasazovali do malého rybníčku přímo na počet kusů sumce a kapra, a na jaře jsme neslovili ani jednoho sumce s tím, že jsme žádný úhyn nenašli. A z 500 kaprů jsme jich slovili pouhých 6."

Podobně popisují situaci i další chovatelé ryb. Většina z nich si nárokuje škody v řádech desítek tisíc korun ročně.

V Kolowratském rybářství v Opočně
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související