Rozdíly mezi jednotlivými druhy testů na covid-19 a jaký zvolit postup při pozitivním výsledku

27. duben 2021

PCR test, antigenní vyšetření a testy z krve na protilátky. Testování je často označováno jako cesta ze současných preventivních omezení. Firmy musí prověřovat zaměstnance, zda nákazu nemají. Lidé si mohou testy koupit i domů. Jak se ale ve všech testech vyznat?

MUDr. Martin Čelko hovoří v naší radioporadně na téma: testování na covid-19, druhy antigenních testů, jejich rozdíly a nejčastější chyby při odběrech.

Čtěte také

V současnosti se využívají tři druhy testů na koronavirus. Tím prvním jsou antigenní testy, které detekují bílkoviny, jež se objeví při infekci. Druhou variantou jsou molekulární testy PCR a LAMP, jež prozkoumávají genetický materiál. Třetím jsou testy z krve na protilátky po již prodělaném onemocnění.

Z testů na probíhající nákazu jsou spolehlivější PCR než antigenní. U antigenních jsou pak podle Akademie věd ČR méně spolehlivé rapid testy, které poskytnou výsledek do třiceti minut.

Druhy odběru

Při testech na koronavirus je možnost odběru vzorku výtěrem z nosohltanu nebo hltanu, ze slin či kloktáním.

Možnosti testování

Zajít můžete buď na antigenní testování, které hradí zdravotní pojišťovna, a to na odběrových místech. Tam také můžete absolvovat PCR testy, buď na doporučení lékaře nebo jako samoplátci. A můžete si i zakoupit samotesty domů.

Testování žáků na covid-19, testy Lepu Medical

Spolehlivost testů na doma je ovšem ovlivněna tím, že se jedná o antigenní testy. Navíc je neprovádí školený zdravotnický personál. Proto výsledek považujte spíše jen za orientační. Pokud se ale necítíte zdravotně v pořádku, požádejte raději svého lékaře o PCR test.

Co dělat při pozitivním výsledku

Pozitivní výsledek se můžete dozvědět jednak od svého ošetřujícího lékaře, pokud vás indikoval k odběru, tak přímo od laboratoře, nebo od zaměstnanců hygienické stanice místně příslušné podle vašeho bydliště, kteří výsledek z laboratoře zjistí v informačním systému infekčních nemocí.

Čtěte také

Výsledek je vám sdělen telefonicky nebo pomocí textové zprávy, pokud se nelze dovolat.

Při oznámení pozitivního výsledku musíte ode dne odběru setrvat v izolaci, tedy omezit styk s dalšími lidmi, zůstávat doma, praktický lékař vám vystaví 14 denní izolaci, tj. e-neschopenku. Neschopenka je vydána ode dne odběru.

V případě, že po 14 dnech izolace jste minimálně 3 dny bez jakýchkoli příznaků onemocnění, jste považováni za zdravé a není třeba absolvovat již žádný test. Váš praktický lékař vás poté uschopní. Pokud příznaky nadále trvají, kontaktujte svého praktického lékaře a dohodněte další postup.

MUDr. Martin Čelko ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Martinem Čelkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související