Královéhradecký kraj je jedním z regionů, kde se do mateřských škol vrací děti. Bez testů a roušek

26. duben 2021 09:11

Dnes se v Královéhradeckém kraji vrací děti do mateřských škol. Region je totiž jedním ze tří krajů, který odpovídá požadovanému opatření vlády. Školky se totiž mohou otevřít pouze tam, kde je týdenní přírůstek nových případů koronaviru pod 100 na 100 tisíc obyvatel. K předškolákům, kteří chodí už dva týdny, se tak přidají i ostatní děti. 

„Na děti jsme se těšily moc, protože jsme si tuto práci vybraly z toho důvodu, že děti máme rády," říká Eva Kotková, ředitelka mateřské školy Sluníčko v Hradci Králové.

Čtěte také

A doplňuje, že po celou dobu nepřítomnosti dětí ve školce, připravovali pedagogové distanční výuku.
„Ta distanční výuka neprobíhala tak, že bychom byli přímo online. My jsme na naše webové stránky dětem vkládali různé úkoly, hádanky a pracovní listy. Měly tam i nějaké interaktivní hry. Takže rodiče si mohli spolu s dětmi tyto úkoly plnit, když měli čas."

Aby se učitelům vrátila zpětná odezva, tak si děti, hlavně ty předškolní, si vytvářely z úkolů portfolio prací.
„Výsledky nám teď přinesly do školky, abychom viděli jejich zpracování. A pokud máme nějakou možnost na ně navázat, protože přeci jen už se blíží jejich vstup do základní školy."

Kreslení dětí

Distanční výuce se v době uzavření školek podle slov ředitele Miroslava Pozlera věnovala i sousední hradecká Mateřská škola Milady Horákové v Hradci Králové.
„Ty nejmenší děti dostávaly jen nějaké omalovánky, aby viděly, že na ně paní učitelky myslí. A předškolní děti zase opravdu dostávaly úkoly, které plnily. Aby se připravovaly poctivě na základní školu."

Čtěte také

K pátku bylo přihlášeno zpět do Mateřské škola Milady Horákové ze 155 dětí celkem 130.
„Někteří rodiče mají u sebe starší prarodiče, takže se bojí, že by se děti mohly v mateřské škole nakazit a přinést nemoc domů. Nebo se samotní rodiče léčí s nějakou nemocí, takže si nechávají děti doma."

Děti nemusí ve školkách nosit roušky a nechávat se testovat. To platí pouze pro zaměstnance, kteří nebyli očkováni nebo nejsou v 90 denní ochranné lhůtě od prodělání koronaviru.

Kromě Královéhradeckého kraje se děti vrátí do školek ještě v kraji Karlovarském a Plzeňském.

Spustit audio

Související